15 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovsko zaleđe – promocija trail trčanja

U hercegnovskom zaleđu juče je  kod sela Kameno drugu godinu za redom, organizovana je promocija trail trčanja (trčanja stazama), jednog od segmenata mountain running-a (planinskog trčanja).

Izrazito loše vrijeme do pred sam start, uslovilo je da se ovog puta okupe prvenstveno pasionirani ljubitelji ovog sporta. Osim domaćih učesnika, zacrtanu rutu su zajedno prelazili učesnici iz Hrvatske (Konavle), Rusije i Ukrajine.

I pored prethodne obilne kiše, novonapadalog snijega i niskih oblaka, sve je proteklo u najboljem redu i po planu. Kako prolazak zacrtane staze nije imao takmičarski karakter, učesnici su na svakom od vrhova-vidikovaca, poslušali kratke informacije o istoriji lokaliteta na kojima su se nalazili, a koje su im predstavili Saša Kulinović (NVO Orjen Outdoor), odnosno Željko Starčević (Agencije za razvoj i zaštitu Orjena).

Pređena je staza od 7 km, uz svraćanje na Šilobod-utvrđeni vrh iz doba SFRJ, Đevojačke grede-arheološki lokalitet ilirskog razdoblja, Tajno brdo-austrougarsko utvrđenje, Gručalicu-vrh sa položajima JNA, Kotobiljski izvor i izvor Zelenac i na kraju Čakotin-utvrđeni vrh iz rimskog razdoblja.

Organizatori su bili NVO Orjen Outdoor, Alpinistički klub Niskogorci, odnosno kafe bar Karakas, koji je u svojstvu domaćina obezbijedio za sve učesnike prigodno posluženje.

Događaj je realizovan u okviru zajedničkog kalendara „Zimski gušti na Orjenu“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a odvija se uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Najčitanije