12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski strip festival dobio prestižnu nagradu ,,Karavađo”

HSF dobitnik nagrade Karavađo

Hercegnovski strip festival dobio je prestižnu nagradu ,,Karavađo“ koju povodom 2. juna – Dana Republike Italije, ambasada te zemlje u Crnoj Gori dodjeljuje institucijama i pojedincima za veliki doprinos u širenju i promovisanju kulture. Nagradu je juče, na proslavi 71. godišnjice Republike Italije, direktoru i osnivaču HSF-a, Nikoli Ćurčinu uručio amasador Italje u Crnoj Gori, Vinćenco del Monako.

,,Ove godine dodjelujemo osmi put nagradu Karavađo i ovoga puta ide u ruke Nikoli Ćurčinu i Hercegnovskom strip festivalu. Zarad strasti svih nas prema stripu, zarad samog stripa, zarad vrijednosti samog hercegnovskog Festivala i vještine onih koji ga organizuju uporno svake godine. Prava stvar je stoga da se osma po redu nagrada Karavađo dodijeli ovom festivalu“, kazao je ambasador Del Monako na svečanom prijemu koji je sinoć održan u predivnom ambijentu u Dvorcu Petrovića u Podgorici.

HSF dobitnik nagrade Karavađo

,,Želio jesam, ali nisam očekivao da će naš strip festival da dostigne ovaj nivo. To je dokaz našeg rada i truda. Međutim, sada nam je ovo dodatni podstrek, sad smo dobili krila i zalećemo se za sljedeća dostignuća“, kazao je Ćurčin uz zahvalnost itaijanskoj ambasadi koja godinama podržava i pomaže razvoj HSF-a.

,,Kao i iza bilo koje druge stvari tako i iza stripa se krije ontološko pitanje – jedni govore o crtanoj književnosti, a drugi o književnosti u formi stripa. Priznajem da mi se više sviđa ovo drugo značenje. Strip se čita, to nije samo za gledanje. Osim toga kod stripa za razliku od romana ne možemo dozvoliti da mijenjamo formu, prelom ili stil. Gledanje ima toliko važnu ulogu da mijenja smisao čitanja“, kazao je ambasador Del Monako uručujući ovogdoišnjem laureatu mermernu skulpturu u obliku narcisa.

Uz konstataciju da je ovo veliko priznanje generator novih dostignuća iz Hercegnovskog strip festivala su poručili da je vogodišnje 11. izdanje već spremno, da je potvrđena skoro kompletna lista impresivnih gostiju i da će se Herceg Novi i Crna Gora od 1. do 6. septembra još jednom trensformisati u pravi regionalni centar devete umjetnosti.

Najčitanije