7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski strip festival od 1. do 6. septembra

HSF foto S.K

Hercegnovski strip festival, biće održan  od 1. do 6. septembra na više lokacija, u Herceg Novom, okupiće 10 specijalnih i oko 20 počasnih gostiju, likovne autore,  renomirane izdavačke kuće i striparnice.

Festival će biti otvoren sutra na Trgu Belavista u 21 sat, saopšteno je na današnoj konferenciji za novinare koja je održana u kafe baru Paluba na Škveru.

Tokom festivala biće organizovane brojni programi: izložbe, radionice, predavanja, besplatno crtanje za fanove, žurke i berze stripova.  HSF i ove godine sprovodi humanitarnu misiju, pa će svi umjetnici učestvovati u Live art izradi slika od čije prodaje će dopuniti fond namjenjen Luštici gdje su požari devastirali ogromne površine.

Prema riječima jednog od organizatora Jovana Subotića, cilj festivala je da iz godine u godinu raste i da se razvijaja. Ocjenio je da je festival na ponos i gradu i državi i najavio specijalne goste festivala:

-Prije svega, sa nama su likovni autori, ljudi koji su ostavili ogroman trag u svjetskom stripu, kako na tržištima SAD-a, tako i Italiji, Francuskoj. Specijalni gosti su: Rajko Milošević Gera, jednog od najplodnijih autora sa ovih prostora, dva autora iz Barselone, Toni Fejzuli i Rodžeru Ibanjezu. Iz Italije dolaze Valerio Held, Antonio Luki i autora jenog od najpoznatijih svjetskih strip junaka – Dilana Doga, Mauricio di Vićenzo. Iz Hrvtske gosti HSF-a biće Goran Sudžuka, Krešimir Biuk , Enis Čišić iz BiH, koji radi kao strip crtač Marvela, kao i Dražen Kovačević, jednog od najuticajnijih autora sa francuskog tržišta, kazao je Subotić.

HSF

Jedan od organizatora HSF-a Nebojša Mandić, najavio je bogat šestodnevni program festivala:

– Nakon svečanog otvaranja na Trgu Belavista  planiran je obilazak izložbi radova specijalnih gostiju u galerijama: Josip Bepo Benković, Sue Ryder i Lounge bar Amerika. U 22 sata je opening party u Lounge bar Amerika, a nastupiće italijanski duo Cheap seats, najavio je Mandić.

Specifičnost ovogodišnjeg izdanja je crtanje Strip u boci, kao i radionice za najmlađe, kazao je Mandić:

-Strip u boci, to je Nikolina ideja, da svi naši gosti nacrtaju po jedan strip, koji ćemo kada bude završen, to veče baciti u more, da simbolično pokažemo koji je naš cilj, šta je naša misija i naša ideja i šta strip u stvari radi. Da povezuje, ne samo ljude koji su vezani kulturom, nego cijeli svijet na najbolji mogući način i da šalje jednu predvinu poruku. Boce ćemo baciti u more kada budemo isplovljavali prema Klincima. U saradnji sa Green village Klinci, organizovaćemo radionicu za najmlađe u saradnji sa tivatskim školama, potom i predavanja i javni čas.

Prema riječima osnivača festivala Nikole Ćurčina festival jača i postaje ono što su planirali od početka:

-Nadam se da će biti više posjetilaca nego ranije, iako smo prethodnim izdanjima zadovoljni. Ovo je početak nove decenije i mislim da je na pravi način to urađeno.

Specijalni gost festivala Dražen Kovačević  kazao je da se već uvjerio da je organizacija sjajna i da Herceg Novi i Boku smatra drugom kućom. Festival je impresivan i po značaju je postao jedan od vodećih u regionu:

– Poruka  festivala koju šaljemo ljudima je povezivanje preko stripa,  jer jezik stripa i  slika su bolji od bilo kog drugog. Slika kao vid komunikacije je možda najneposrednija, najviše se može reći kroz crtež, naravno pored žive riječi, kazao je Kovačević.

Pokrovitelji festivala su: opština Herceg Novi , Turistička organizacija i Ministrastvo kulture. Hercegnovski strip festival podržali su: Ambasada Italije, Francuski kulturni centar, italijanski Institut kulture iz Beograda i brojni sponzori. Od opštine Herceg Novi dobili oko 6.000 eura, Ministarstva kulture 3.000,  a toliko očekuju i od Turističke organizacije.

Izvor:Radio HN

Najčitanije