11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Hercegnovski filmski festival “Montenegro film festival”

HN - Filmski festival
HN – Filmski festival

Hercegnovski filmski festival “Montenegro film festival” biće održan po 29. put, od 1. do 8. avgusta. Publika će biti u prilici vidjeti preko 90 ostvarenja u četiri kina na otvorenom – na tvrđavama Kanli kula i Forte mare, na Trgu od muzike i atrijumu Kuće Ive Andrića.

Hercegnovski filmski festival “Montenegro film festival” i ovog ljeta će, 29. put, u grad dovesti veliki broj filmskih stvaralaca, i potvrditi status značajnog filmskog događaja u regionu, manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore i jednog od najboljih promotera hercegnovske kulturne scene, obećavaju organizatori iz Herceg festa.

Festival će otvoriti čuveni srpski glumac Lazar Ristovski. Program na Kanli kuli će početi laureatom Filmskog festivala u Kanu –“Dipan” francuskog reditelja Žaka Odijara. Riječ je o svedenoj drami o troje izbeglica iz Šri Lanke koji pokušavaju da izgrade novi život u Francuskoj. Tim je čat da se prvi predstavi publici već treću godinu zaredom pripala pobjedniku iz Kana. U okviru festivala biće prikazani igrani filmovi iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Francuske, Njemačke, Grčke, Rumunije, Turske, dokumentarni filmovi sa skoro svih kontinenata i studentska ostvarenja iz osam filmskih škola regiona.

Dugometražni igrani filmovi, od kojih su mnogi laureati brojnih festivala u okruženju, biće prikazivani na Kanli kuli. Neki od njih su “Ničije dijete” Vuka Ršumovića, (dobitnik nagrade na festivalu u Puli i još nekoliko evropskih nagrada), “Takva su pravila” Ognjena Sviličića (dva Zlatna lava na festivalu u Veneciji), “Bićemo prvaci svijeta” (film koji je od publike u pulskoj Areni dobio prosječnu ocjenu 4,85, što je rekord svih vremena i pripala mu je nagrada Oktavijan.

“Većina filmova ovogodišnjeg glavnog programa se bavi sudbinama malih ljudi u čeljustima novog vremena. Mnogi od tih filmova su portreti gubitnika, odbačenih i zaboravljenih. Portreti pojedinaca izgubljenih i otuđenih, nemoćnih i pobeđenih”, riječi su selektora, reditelja Srdan Golubovića.

HN - Filmski festival
HN – Filmski festival

Dokumentarni filmovi će biti prikazivani na Trgu od muzike, ispred Muzičke škole. Selektor je istaknuti crnogorski reditelj Vladimir Perović, koji ističe da je kratki dokumentarac za pet godina prisustva na Montenegro film festivalu privukao i odnjegovao svoju publiku – od Novljana, turista domaćih i stranih, gostiju festivala, filmadžija, novinara, kritičara.

Studentska filmska ostvarenja, koja su ranije prikazivana u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta, od ove godine publika će moći da pogleda u atrijumu Kuće Ive Andrića. Selektor je scenarista i reditelj Srđan Koljević. Ovaj program u prethodnim godinama već se etablirao kao dragocjena i važna pozornica za prikazivanje studentskih filmova i takmičenje autora, naglašava Koljević dodajući da je to bio osnov da se ove godine ide korak dalje pa je selekcija strožija, ograničena na manji broj filmova i bazirana na kvalitetu svih pojedinačnih filmova. Program je komponovan tako da svako festivalsko veče bude što zanimljivije, raznolikije i atraktivnije; sa po četiri do pet filmova u svakoj celini, sa predstavljanjem prisutnih autora i kratkim razgovorom sa njima nakon projekcije. Međunarodni žiri čine: Iv Boase, jedan od najznačanijih francuskih i evropskih filmskih stvaralaca, Goran Marković, istaknuti filmski i pozorišni reditelj, scenarista i dramski pisac iz Beograda i reditelj Draško Đurović iz Podgorice.

I ove godine biće dodijeljena Velika zlatna mimoza – grand prix festivala za najbolji film, nagrada za režiju, za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolji scenario, kameru, za najbolji studentski i dokumentarni film, nagrada Fondacije “Živko Nikolić” i priznanje „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala  koje dodjeljuju Filmski festival Herceg Novi i Centar film – Beograd. Tradicionalno, otvoreni bioskop na tvrđavi Forte mare rezervisan je za program  Festivalski pobjednici.

HN - Filmski festival
HN – Filmski festival

Cijena ulaznice na Kanli Kulu, na kojoj će svake večeri biti prikazana dva filma, iznosiće 2 eura. Ulaz na Forte Mare koštaće 3 eura. Projekcije na Trgu od muzike i u Kući Ive Andrića su besplatne. “Ono što karakteriše ovaj festival je svakako izuzetno dobra posjećenost. Prethodnih godina je na nekim projekcijama na Kanli Kuli bilo preko hiljadu ipo ljubitelja filma. Ja uvijek govorim da Grand prix Festivala treba dodijeliti hercegnovskoj publici koja vjerno prati sve programe”, kaže poslovni direktor Montenegro film festivala Zoran Živković, koji iste slike očekuje i početkom ovog avgusta.

“Jedna od misija Festivala je da promoviše crnogorsku kinematografiju i sa tom tradicijom nastavljamo i ove godine”,  naglašava Živković. Biće prikazana dva kratka igrana filma mladih crnogorskih autora – “Zakloni” Novljanina Ivana Salatića i “Umir krvi” Senada Šahmanovića, kao i dugometražni igrani film “Gorčilo” reditelja Milana Karadžića, koji će zatvoriti festival. Predstaviće se studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. Van konkurencije, u selekciji dokumentarnih filmova, pred publikom će biti “Visoki hrastovi” Radislava Stanišića u produkciji Televizije Crne Gore.

Ekipa “Montenegro film festivala” trudi se da svake godine što veći broj učesnika boravi u Herceg-Novom, pa će ove godine među gostima biti Lazar Ristovski, Emir Hadžihafizbegović, Darko Bajić, Ognjen Sviličić, Ivona Juka, i mnogi drugi. Svi učesnici će biti smješteni u Institutu “Dr Simo Milošević”, u kojem će biti organizovane i redovne dnevne konferencije za novinare.

Budžet Festivala je oko 150 hiljada eura. Od tog iznosa 60 odsto je izdvojilo Ministarstvo kulture Crne Gore, koje ovu manifestaciju prepoznaje kao događaj od posebnog značaja za crnogorsku kulturu, a 40 odsto su obezbijedili Opština Herceg-Novi i gradska Turistička organizacija.

U prilogu pogledajte odabrane filmove u kategoriji dokumentarnog i studentskog, kao i program na Kanli kuli.

Najčitanije