U Herceg – Novom obilježena Evropska nedelja mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti HN
Evropska nedelja mobilnosti HN

Biciklističkom vožnjom od Igala do Kamenog, a potom i novom stazom u tom selu, juče je u Herceg Novom obilježena Evropska nedelja mobilnosti.

Na startu u Igalu okupio se veliki broj biciklista: članovi hercegnovskog Triatlon kluba, predstavnici nevladine organizacije “Biciklo.me” i brojni rekreativci. Među njima su bili i direktorica Turističke organizacije Herceg Novi Bojana Blagojević, direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević i direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Nikša Grgurević.

Evropska nedelja mobilnosti HN
Evropska nedelja mobilnosti HN

Biciklisti su imali priliku da iskuse vožnju novom stazom u selu Kameno, sa koje se pruža predivan pogled na zaliv. Uređenje staze je u završnoj fazi i uskoro će biti i zvanično otvorena.

Upravo projekat uređenja pješačkog puta i dijela starog kolskog puta u biciklističko-pješačku stazu na najbolji način oslikava poruku Evropske nedelje mobilnosti – da treba uvoditi i promovisati mjere održivog saobraćaja i ponuditi alternative upotrebi automobila.

Evropska nedelja mobilnosti HN
Evropska nedelja mobilnosti HN

Uređenje staze realizuje se kroz projekat “Udahnimo život zaleđu-selo Kameno“, za koji je Turistička organizacija Herceg Novi dobila podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori. Partneri na projektu su opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Agencija za izgradnju i razvoj grada i Mjesna zajednica Kameno-Žlijebi.

Evropska nedelja mobilnosti HN
Evropska nedelja mobilnosti HN

“Čula sam da je Kameno posebno selo, sa dugom i bogatom istorijom, a da njegovi stanovnici i dalje njeguju tradiciju svojih predaka. Staza će pružiti turistima potpuno novo iskustvo u Herceg Novom –  da dok voze biciklo ili šetaju uživaju u prekrasnom ambijentu, odmore na vidikovcima sa prelijepim pogledom, isprobaju domaću hranu. Ovo je najbolji način da se doprinese razvoju lokalne ekonomije, kao i jedan od primjera kako možemo odgovoriti na ovogodišnji moto kampanje Evropske nedelje mobilnosti “Pametna mobilnost – jaka ekonomija”, rekla je Ana Pajević Tošić iz Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) .

Evropska nedelja mobilnosti HN
Evropska nedelja mobilnosti HN

Ona je kazala da su u UNDP zadovoljni što mogu podržati inicijative poput ove u Herceg Novom.

“Diverzifikacija turističke ponude, razvoj biciklističkih i pješačkih staza, povezivanje zaleđa sa centrom grada, podsticanje stanovništva da ne napušta svoje domove u selima i osnaživanje lokalne ekonomije pravi su načini da se očuva prekrasna priroda ove lijepe zemlje”, poručila je Pajević Tošić.

Evropska nedelja mobilnosti HN
Evropska nedelja mobilnosti HN

UNDP je od ove godine nacionalni koordinator kampanje obilježavanja Evropske nedelje mobilnosti, koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, uz podršku EU Info centra, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva ekonomije, crnogorskih opština i nevladinih organizacija.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.