16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – vraća se povjerenje u Muzej i Galeriju

Đuro Beli Prijić
Đuro Beli Prijić

Muzej Mirko Komnenović u Herceg Novom je tokom ove godine posjetilo za gotovo 30 odsto više gostiju nego cijele prošle godine. Iako su u periodu od aprila do 11. jula izvođeni grubi građevinski radovi na zgradi muzeja, zbog čega nije bio otvoren za posjetioce, podaci koje je saopštio direktor Muzeja i Galerije Đuro Beli Prijić, govore da je već došlo do pozitivnih pomaka, ali i da te javne ustanove čeka još bolje vrijeme.

Tokom 2015. godine, zabilježeno je 1229 posjeta muzeju, dok je ove godine taj broj dostigao već 1695. I to je malo, i taj broj mora biti veći, kazao je Prijić.

Veliki broj Novljana prisustvovao je u julu ove godine otvaranju muzeja nakon izvođenja radova i početka obnavljanja botaničke bašte. Inicijativu, kao i pozitivne promjene u toj ustanovi mnogi građani pozdravljaju, ali kako kaže Prijić, ima još puno posla, a jedan od prioriteta će biti i obnova krova. Od ostvarenih prihoda biće obnovljeni svi prozori na kući Mirka Komnenovića, dodao je.

 -Ako je nešto dugo vremena propadalo, vi onda morate steći povjerenje investitora, u našem slučaju Opštine Herceg Novi. Mislim da smo dosadašnjim radom opravdali ukazano povjerenje. Botanička bašta je sređena, i mislim da se sada napokon vidi da neka ruka brine o njoj. Odziv građana da doniraju za botaničku baštu je bio više nego dobar, kazao je Prijić, uz iskazanu zahvalnost svim Novljanima, a posebno porodicama Đurđević i Mustur, koji su donirali sadnice čije bi nabavke predstavljale ozbiljne finansijske izdatke.

Boris i Tamara Bakić iz Sombora su poklonili vezenu žensku crnogorsku košulju, kao i kapu koja je stara preko 200 godina.

-Prije neki dan, radnik Komunalno stambenog preduzeća je, dok je čistio oko spomenika Sima Matavulja, pronašao novčić iz 18. vijeka, i odmah konaktirao naše zaposlene. To je ta priča koju bi trebalo vratiti, to pokazuje da se vraća povjerenje, istakao je Prijić.

Za potrebe galerije “Josip Bepo Benković” kupljena je mašina za uramljivanje, što će predstavljati za 50 odsto manje troškove prilikom održavanja izložbi.

Za Dan grada, u galeriji će biti izložena djela Zorana Bulatovića, a nakon toga slijedi Hercegnovska likovna scena. Pripreme za 50. Hercegnovski zimski salon su već otpočele, i od ove godine više neće biti dio Praznika mimoze zbog konceptualnih razlika.

Galerija
Galerija

-U dogovoru sa opštinskim strukturama, uspjeli smo da nakon 49 godina zimski salon oslobodimo administrativnih i birokratskih prepreka. Novac za organizaciju mora biti na računu javne ustanove u septembru, jer ako hoćete nešto ozbiljno da radite, morate na vrijeme početi da radite. Dio novca za organizaciju je uplaćen i već se prikuplja materijal. Moj plan je da 1. januara imamo spreman salon, zaključio je Prijić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije