8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – stabilno vodosnabdijevanje

Herceg Novi
Herceg Novi

Opština Herceg Novi će ovog ljeta imati najurednije vodosabdijevanje u protekle tri decenije. Brojnim aktivnostima lokalne uprave i preduzeća “Vodovod i kanalizacija”  osigurano je da tokom ljeta, kada u gradu boravi i trostruko više ljudi, nema prekida u vodosabdijevanju, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

“Stalnom saradnjom u lokalnoj upravi, kao i dobrom koordinacijom sa predstavnicima Hidrocentrale na Trebišnjici, Opštine Konavli i crnogorskog  Regionalnog vodovoda, uspjeli smo da obezbijedimo da Herceg Novi ovog ljeta ima redovno vodosnabdijevanje, što znate da prethodnih godina nije bio slučaj. To je samo jedan od koraka koje smo učinili kako bismo se uhvatili u koštac sa naslijeđenim problemima i rješavanjem istih omogućili bolji život za naše sugrađane. U istom cilju ćemo nastaviti, jer želimo da pospješimo razvoj grada”, rekao je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi Ilija Peulić.

Podsjetio je da je redovni godišnji remont postrojenja Hidroelektrane na Trebišnjici izveden ranije nego prethodnih godina, u maju, zbog čega su restrikcije bile blaže i van glavne turističke sezone. Prvi put je ostvaren ovakav kontakt sa nadležnima u Hidroelektrani, razumjeli su koliko su datumi obavljanja radova od značaja za Herceg Novi kao turistički grad i za očekivati je da će se odlična saradnja nastaviti.

Novi je dobio dodatne količine vode izgradnjom cjevovoda i spajanjem izvorišta Ljuta, u mjestu Karasovići, dodao  je tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Mićo Stojanović.

Sa pressa
Sa pressa

“Mogu slobodno da kažem da će grad ove godine imati uredno vodosnabdijevanje. To znači kvalitetnu vodu sa tri strane – 440 sekundnih litara sa Plata, sa našeg izvorišta Opačica 160 sekundnih litara i oko 50 sekundnih litara iz Regionalnog vodovoda. I ove godine se očekuje teško hidrološko ljeto, ali imajući u vidu mjere koje smo preduzeli vjerujem da će biti stabilno,” rekao je Stojanović.

Radnici preduzeća “Vodovod i kanalizacija” rade punom parom i trudiće se da u najbržem mogućem roku otklone manje havarije na cjevovodima, koje nije moguće predvidjeti jer je mreža razuđena i jedini smo grad sa četiri visinske zone.

Kako je kazao Stojanović, da bi se napredovalo i odgovorilo na zahtjeve investitora koji realizuju velike projekte u Opštini neophodno je unapređenje infrastrukture i na tome će se raditi i ubuduće.

“Vidite primjer Bijele i Kamenara. tamo se sada grade i rade veliki, ozbiljni hoteli, dobri potrošači i to je reklama za cijeli grad. Mi kao grad trudimo se i trudićemo se da im obezbijedimo nesmetane uslove za rad, svako investiranje u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu ima dugoročne efekte, to prepoznajemo i u tom pravcu radimo”, rekao je Stojanović.

Slijedi priključivanje Herceg Novog na sistem Regionalnog vodovoda, čime će se osigurati da dio Opštine od Kamenara do Kumbora i poluostrvo Luštica imaju nesmetan dotok vode tokom cijele godine. Sekretar Peulić je najavio je da će Regionalni vodovod vrlo brzo raspisati tender za izvođača radova i da je plan da do sledećeg ljeta Herceg Novi dobija količinu vode koja će zadovoljiti ovaj dio grada. Radi se o 200 sekundnih litara, od čega 70 za Lušticu. Peulić je objasnio da je 70 sekundnih litara vode dovoljno za 25 hiljada stanovnika i smatra da je ovo odlično rješenje. Takođe, ovaj projekat bi podrazumijevao izgradnju novih rezervoara koji bi dodatno unaprijedili funkcionisanje sistema.

Herceg Novi voda

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je izradilo projekat sanacije vodovodne mreže i izgradnje kanalizacione mreže u Igalu, naselje Bare. Projekat je vrijedan oko 180 hiljada eura. Njime bi bio obezbijeđen novi sistem vodosnabdijevanja u naseljima gdje se bilježe veliki gubici na mreži i kanalizacija u dijelu grada koji je do sada nije imao, što je od velikog značaja za unapređenje kvaliteta života.

Najčitanije