22 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg-Novi – preko 31. 000 prijavljenih gostiju

Herceg-Novi  Foto Miro Marušić Boka News
Herceg-Novi Foto Miro Marušić Boka News

Prema zvaničnim informacijama iz Turističke organizacije Herceg-Novi na hercegnovskoj rivijeri se odmara 31.417 turista što je čak za 46 odsto više nego istog dana prošle godine.

Najveći broj turista koristi smještaj u domaćinstvima – 25. 089 ili 70 odsto više nego lani. I hoteli su skoro puni. Hotelskih gostiju je 3.560 ili 2 odsto manje nego lani, a u hostelima se odmara 2.072 gosta, 11 odsto manje nego prošle godine u ovo vrijeme. Najslabiju popunjenost bilježe auto-kampovi gdje je registrovano 696 gostiju ili 14 odsto manje nego prošle godine na isti dan. Magična brojka od 30.000 prijavljenih turista teško je dostizana ranijih godina.

Bolja evidencija gostiju nužno se odrazila na bolju naplatu boravišne takse. Turistička organizacija Herceg-Novi je od boravišne takse do sada inkasirala preko 177 hiljada eura. To je za 87 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je prihod iznosio nešto preko 95 hiljada eura. Ovaj podatak ne znači da imamo veći broj turista već da je bolja evidencija odnosno prijavljivanje gostiju.

„Ove godine se to radi elektronskim putem u turističko-informativnim biroima. Prethodnih godina prijavljivanje se radilo preko agencija, ili čak trećih lica. Iako ima dosta negativnih komentara, koji se prije svega odnose na obavezu stanodavaca da vrše prijave gostiju, promjene su neophodne, jer moramo poštovati i sprovoditi zakon“ kazala je direktorica Turističke organizacije Bojana Blagojević.

logoOna ističe da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, na graničnim prelazima Debeli brijeg, Konfin i Sitnica turistima dijele flajere sa mapom turističko-informativnih biroa, preko kojih žele da informišu goste o obavezi stanodavaca da ih prijave u nekom od biroa koji se nalaze na mapi. Materijal je urađen na pet stranih jezika. Aktivnosti informisanja izdavalaca smještaja o njihovim pravima i obavezama nastaviće na jesen putem flajera i društvenih mreža.

Prijave gostiju se ovog ljeta mogu izvršiti u turističko informativnim biroima na 15 mjesta u gradu i duž Rivijere kao i na punktovima kod kamenoloma iznad Mjesne zajednice Podi, i na Luštici – Mjesna zajednica Klinci. Kako nije moguće elektronski obaviti prijavu gostiju zaposlene na tim punktovima prijave vrše ručno na posebnim obrascima nakon čega ih evidentiraju u bazu podataka na info punktu na Škveru.

Najčitanije