11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi predao finalnu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture za 2021.

Herceg Novi EPK
Herceg Novi EPK

Delegacija Herceg Novi je danas u Briselu predala Evropskoj komisiji finalnu  kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture za 2021. godinu. Aplikaciju su u ime Herceg Novog predali Nataša Martić, savjetnica u  Kabinetu predsjednice Opštine Herceg Novi i koordinatorka projekta, i  Aleksandar Peković, direktor projekta “Herceg Novi 2021”.

Nakon predaj kandidature delegacija iz Herceg Novog posjetila je Misiju Crne Gore  pri EU.

Na sastanku sa šefom misije ambasadorom Bojanom Šarkićem zaključeno  je da je projekat kandidature ima izuzetan nacionalni značaj.

Evropska prijestonica kulture jedan je od najvećih događaja na  svijetu koji traje od 1985. godine. Do danas su ukupno 54 grada u Evropi  nosila ovu prestižnu titulu, a Herceg Novi ima veliku šansu da postane  prvi grad prijestonica kulture van EU.

Na ovom jedinstvenom poduhvatu u istoriji Crne Gore se radilo  posljednjih godinu i osam mjeseci i u njemu je učestvovao veliki tim  sastavljen od ljudi iz Herceg Novog i Crne Gore u saradnji sa  internacionalnim ekspertima.

Projekat je podržan od strane Skupštine Opštine Herceg Novi, gradova  partnera i to: Opština Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, Prijestonice  Cetinje i Glavnog grada Podgorice, te i krovnim podrškama Vlade Crne  Gore i predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, koji predsjedava  Počasnim odborom projekta.

Projekat će ubuduće podsticati oblast kulture, umjetnosti, kreativne  industrije, obrazovanja, ekonomije, turizma i mladih kao značajan  činilac u zapošljavanju i razvoju ekonomije i infrastrukture.

U nastavku procesa članovi žirija sa predstavnicima Evropske komisije  će 30. septembra 2016. godine posjetiti Herceg Novi. Nakon toga slijedi i prezentacija i odbrana aplikacije pred žirijem u  Briselu, koje će se održati 13. oktobra 2016. godine. Potom će  uslijediti i konačna odluka o dobitniku ove prestižne titule.

 

Najčitanije