10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – povući iz procedure Predlog Zakona o planiranju prostora

PROTEST

Čelnici hercegnovske opštine poručili su poslanicima sa sinoćneg protestnog skupa da na vanrednoj sjednici Skupštine Crne Gore ne glasaju za Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Riječ je o zakonu kojim se upravljanje prostorom pokušava centralizovati i koji ograničava samostalnost lokalne samouprave u dijelu poslova iz sopstvene nadležnosti što je suprotno Ustavu i Zakonu o lokalnoj samoupravi, ocjenjeno je na skupu, javlja Radio Herceg-Novi.

Predsjednik opštine Stevan Katić kazao je da se predlaganjem ovakvog zakona crnogorske opštine vraćaju u 1948. godinu.

-Ukoliko crnogorska Skupština usvoji predloženi Zakon,  resorni ministar Pavle Radulović treba da od sjutra postane gradonačelnik svih gradova u Crnoj Gori. On će da ima sve ingerencije koje su do sada imali predsjednici i opštine- kazao je  Katić i istakao da vlast žuri da na sjutrašnjem vanrednom zasjedanju Skupštine usvoji ovaj zakon uprkos protivljenju struke, brojnih opština i nevladinih organizacija.

Ako se Predlog Zakona ne povuče iz skupštinske procedure, Katić je najavio donošenje odluke o istupanju Herceg Novog iz Zajednice opština Crne Gore.

-Suočavamo sa namjerom Vlade da nam oduzmu najvredniji resurs koji imamoi to moramo spriječiti – kazao je predsjednik SO Herceg Novi Miloš Bigović.

-Kroz ovaj Zakon žele da urade ono što su uradili na našoj novskoj rivijeri kada je u pitanju Bebina koliba, nakon usvajanja ovog Zakona na svakom ćošku ćemo imati po jednu Bebinu kolibu – kazao je predsjednik SO i istakao da je predlog Zakona pokušaj državne vlasti  da na neutemljen i nestručan način pokaže lokalnim samoupravama da Vlada iz Podgorice zna da upravlja prostorom bolje nego lokalne zajednice.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević je pozvao poslanike DPS-a iz Novog Petra Porobića i Maju Bakrač da ne glasaju za Zakon, već za svoj grad. Danijela Đurović je ukazala da će struka biti ponovo zanemarena a vrata korupcije širom otvorena.

-Zakon ukida ono što nam je najvažnije i najsvetije, pravo da raspolažemo svojom đedovinom- kazala je Đurović.

Oliverta Doklestić je poručila da je Inženjerska komora, koja ima 2000 članova, već  dala negativnu ocjenu o ovom dokumentu, jer on upućuje na direktnu centralizaciju vlasti i upravljanja prostorom. Istakla je da je Zakon  pun manjakvosti i ne poštuje građevinsku i planersku struku, pa ni demokratiju.

-Kad vraćate Zakon sa toliko puno primjedbi, zapravo se vraća na stanje nacrta – ocijenila je Doklestić.

Odbornik SDP-a Dragan Šimrak je ustvrdio da je „ovaj trenutak usvajanja zakona izabran prvenstveno radi dobijanja mogućnosti da se završi pljačkaški pohod imovine i prostora primorskih opština, a prvenstveno kotora, Budve i Herceg Novog“.

Čelnici naše opštine pozvali su resornog ministra da povuče iz procedure Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Izvor:Radio HN

Najčitanije