7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – opšta ocjena turističke ponude 4,05

Herceg – Novi – foto Boka News

Preliminarni podaci 53. Ankete turista TO Herceg-Hovi pokazuju da je ukupna opšta ocjena turističke ponude 4,05.

Anketa je ove godine imala 12 pitanja, a rađena je  u periodu od 1.jula do 1. septembra na uzorku od 1.253 ispitanika.

Dalibor Vuković, menadžer za razvoj i diverzifikaciju turističkog proizvoda u TO Herceg Novi, kazao je za Radio herceg Novi da su se u pojediničnim elementima turističke  ponude izdvojili kvalitet smještaja u odnosu na cijenu, koji je ocjenjen sa 4, 22 i kvalitet turističko – ugostiteljskih usluga –  4, 24, što je, po njegovim riječima,  podatak koji  raduje imajući u vidu „visok stepen sezonalnosti naše ponude, veliki broj sezonskih radnika koje je prvenstveno teško obezbjediti i koji teško prihvataju standarde“.

Kvalitet manifestacija i kulturno-zabavne ponude grada dobili su ocjenu 3,98, a čistoća plaža, grada i okoline 3, 74.

Vuković navodi i da su turisti  u pismenim žalbama najviše primjedbi imali na veliki broj ležaljki na plažama,  kao i nedostatak kabina za presvlačenje tuševa i korpi za otpatke  ali i  na visoke cijene, nedostatak parking prostora, zatim na izlivanje kanalizacije. Veliki broj primjedbi odnosio se na prezentaciju  kulturno-zabavnih manifestacija, kao i na lošu saobraćajnu infrastrukturu, loše puteve, loš lokalni saobraćaj. Turisti smatraju da ne postoji dovoljno linija ka drugim gradovima u Crnoj Gori, kao ni za Dubrovnik i Trebinje.

Herceg Novi

-Najviše anketiranih gostiju bilo je iz Srbije(35, 43 odsto) zatim iz BiH (31, 92) Rusije (11, 73) a ostali anketirani gosti uglavnom su iz evropskih zemalja i jedan mali broj iz udaljenih  destinacija.  Na pitanje da li bi ponovo posjetili Herceg Novi 89, 86 je odgovorilo pozitivno, što je značajan rast u odnosu na prošlu godinu kada je tako izjasnilo 60,43 %  ispitanika,  5, 43 je onih koji bi možda opet  posjetili HN i 1, 84 ne bi ponovo došli. Interesantan podatak je da je 30, 89 anketiranih gostiju  bilo smješteno u hotelima. Lani je taj procenat iznosio 24, 33. Bilježi se pad noćenja u privatnom smještaju koji ove godine iznosi 64, 17 odsto- kazao je Vuković .

O Herceg Novom 46,05 odsto  turista se informiše sa interneta, na osnovu preporuke prijatelja 36,47%, od vodiča i turističke literature 6,07, medija 2,87%.

Primarni motiv dolaska, kako su se izjasnili,  za  82, 20 anketiranih su plaža i more,  aktivnosti i izleti 14, 6 %,  istorija i arhitektura 10, 85, hrana i usluga 8, 6 odsto. Među gostima koji su posjetili Herceg Novi ovoga ljeta najviše, 38,79%, su starosne dobi između 35 i 44 godine.

Izvor:Radio HN

Najčitanije