17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Katamaranom krenuli na put oko svijeta

Ispraćaj – foto RHN

Na put oko svijeta, tokom kojega će katamaranom “Daedalus Adventure” preći 35.000 nautičkih milja, tri okeana i brojna mora, krenuli su jutros Novljanin Damjan Vukićević i Beograđanin Bojan Aleksić.

Ove mlade avanturiste iz luke na Škveru ispratili su rodbina, prijatelji ali i predstavnici lokalne uprave, javlja Radio Herceg Novi.

Ideja o putovanju „stara“ je preko 10 godina, a napokon su se stekli uslovi i da je realizuju, kažu neobični i hrabri putnici.

Novljanin objašnjava da će im za planirano putovanje, bez stajanja, biti potrebno oko 350 dana, a ukupno i do tri godine.

-Želio sam da napravim malu avanturu, da obiđem što više zemalja, svijet. Pokušaćemo  da put pređemo „ u jednom cugu“, ali će naši planovi zavisiti od vremenskih uslova. Ima nekih bitnih stajališta gdje ćemo morati čekati povoljan vjetar.  Atlantik bi trebalo preći krajem novembra , a Panamu početkom februara, tada bi trebalo da uđemo u Pacifik… Znači jurimo vjetar. Nema stajališta na kojima planiramo duži ostanak, samo do momenta da uhvatimo najpovoljniji  vjetar – kazao je pred polazak Vukićević.

katamaran – foto RHN

Sa rodbinom i prijateljima, kaže, biće u kontaktu, jer imaju satelitski telefon. A na cijelom putovanju neće biti sami.

-Već smo nešto odradili kroz Evropu gdje nam se priključila moja rodbina. Do Mikonosa sa nama putuju četiri prijatelja,  dva rođaka će preći Atlantik sa nama. Nećemo biti sami, jednim dijelom puta ćemo imati društvo –kazao je Damjan, spreman za trogodišnju avanturu, za koju se nada da će biti zanimljiva ali i bezbjedna.

Finalne pripreme trajale su šest mjeseci, a Beograđanin Bojan Aleksić, objašnjava da će Atlanski okean preći čak tri puta.

-Idemo za Grčku, pa Maltu, zatim Gibraltar, Maroko, Gran Kanari, prelazimo Atlantik, dolazimo na Karibe, a zatim se spuštamo do Panamskog kanala, idemo na Galapagos, Uskršnja ostrva, Južni Pacifik, Indijski okean, rt Afrike, opet na Atlantik, nazad na Karibe, pa slijede Bahami, Majami, Njujork, pa onda opet preko Atlantika na Azore i nazad kući – objašnjava Aleksić, koga je radoznalost „natjerala“ da oplovi mora i okeane.

Sigurno će, kako je rekao, doći i do promjene planova, a u zavisnosti od vremenskih uslova i vjetra neke luke će možda morati da zaobiđu a u neke koje nisu na spisku će uploviti.

katamaran

Mirno more i dobar vjetar ovim neobičnim putnicima poželjeli su potpredsjednik opštine Miloš Konjević i predsjednik  SO Herceg novi Miloš Bigović.

-Radi se o jednom veoma teškom poduhvatu, koji će trajati duži vremenski period. Želimo im mirno more, da lijepo provedu svoj put, da u naš grad donesu puno lijepih uspomena, događaja i da se nakon tri godine ponovo sretnemo na ovom mjestu- kazao je Bigović.

Izvor:Radio HN
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije