10 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Informativne table izazvale negodovanje

od soli do srednjovjekovnog grada

Informativne table koje su postavljene u hercegnovskom Starom gradu u decembru prošle godine, u okviru  projekta “Od soli do srednjovjekovnog grada”, izazvale su negodovanje dijela mještana, zamjerke stručnjaka,  i nedoumice da li su autori imali odobrenje za taj projekat. Autori projekta tvrde da imaju dozvolu, iz lokalne uprave to osporavaju.

Služba komunalne policije donijela je rješenje, kojim je naložno NN licu da ukloni informativne table koje su postavljene na više lokacija u Starom gradu, kako je navedeno, bez odobrenje Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju i energetsku efikasnost.

Na tu odluku reagovali su iz NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Podgorice koji su autori projekta koji je rađen sa partnerima iz Bosne i Hercegovine u sklopu IPA projekta Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – tema srednji vijek.

Svetlana Vujičić iz podgoričke NVO tvrdi da su za postavljanje tabli dobili odobrenje iz lokalne uprave.  „Konsultovali smo se i sarađivali sa lokalnim stručnjacima, nevladinim organizacijama, Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog  i nakon predate planske dokumentacije , u maju prošle godine dobili smo saglasnost lokalne uprave za postavljanje šest informativnih tabli na pješačkoj stazi dugoj 1,5 kilometara  “, navodi Vujičić.

Aleksandar Kovačević, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju  i energetsku efikasnost ne spori da je taj organ izdao saglasnost za postavljanje tabli , prije više od godinu, kada je na vlasti bila druga politička garnitura , ali ističe da nisu dobijene sve potrebne saglasnosti.

“Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara  nije dobijena saglasnost za postavljanje tabli, a oni su dostavili i primjedbe na dizajn tabli, sporan je i tekst na njima, a takođe i neke lokacije na kojima su table postavljene“, kazao je Kovačević i naglasio da će Upravi u Kotoru proslijediti zahtjev  za postavljanje tabli, a NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma, upute koje dobiju  iz Uprave. Tek nakon toga će biti donijeta odluka da li postoje uslovi da informativne table ostanu  ili će  biti uklonjene. Vujičić ističe da je obaveza Opštine bila da pribavi mišljenje , odnosno saglasnot Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Načelnica Komunalne policije Marija Andrić je kazala da neće uklanjati table dok se ne utvrdi da li postoje i da li su  valjane saglasnoti  ili se dobiju nove o njihovom postavljanju.

„Ovakvim postupkom nanesena je šteta Herceg Novom, a šaljemo i lošu sliku donatorima“, poručila je Vujičić, uvjerena da su sveuradili u skladu za zakonom.

Ko je sve uticao na razvoj grada u srednjem vijeku

Kroz tematsku pješačku stazu “Od soli do srednjovjekovnog grada“  autori projekta željeli  su da stave akcenat na materijalno i nematerijalno kulturno-istorijsko bogatstvo iz perioda XIV-XVII vijeka i uticaje koje je na grad imala vladavina loza Kotromanića i Kosača, a zatim dvovjekovne osmanske dominacije i uprave Mletačke republike.

Navode i da se kroz projekat  nudi povezivanje staze Od soli do srednjovjekovnog grada sa obilaskom ostale tri tematske staze koje su uređene na lokalitetima srednjovjekovnih utvrđenja: Soko grad – kamen koji skriva i otkriva kod Šćepan polja (Plužine), Ponovo nađenim stazama podno Koznika kod sela Kozica (Pljevlja) i Pirlitor – mitski grad na Žabljaku.

Izvor:S.K.

Najčitanije