15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Fešta “Primavera”

Fešta Primavedra HN – foto S.Kosić

Fešta “Primavera” koju je danas na  terasi hotela “Vojvodina” u Herceg Novom organizovalo nevladino udruženje “Ruke” bio je izuzetan gastronomski, muzički i likovni dogđaj u kome su uživali mještani, ali i turisti iz Rusije, Norveške i Njemačke.

Fešta “Primavera” je, podsjećaju organizatori, zamišljena kao mali proljećni festival koji u gastronomski fokus stavlja samoniklo bilje našeg podneblja, jestivo, začinsko i ljekovito: žućenicu, šparogu, rukolu, mažuranu, ruzmarin, žalfiju, metvicu i druge biljke.

Predstavnici NVO, kuvari profesionalaci i amateri, proizvođači likera i različitih delicija izložili su njihove proizvode na 20-ak trpeza, a 25 stolova su bili donatorski.

Fešta Primavedra HN foto S.Kosić

Dušanka Dević predsjednica udruženja žena “Bonaca” iz Zelenike kaže da uvijek rado učestvuje u programima koje organiuje NVO “Ruke”.

One su za donatorski sto pripremile sok od koprive, kolač sa medom od maslačka, pitu od livadskog zelja, rolat od rukole i žućenice i tradicionalno pripremljenu žućenicu sa jajima i krompirom.

Prvi put na fešti su učestvovali Klub zdravlja “Boka” i učenici kuvarstva Srednje mješovite škole “Ivan Goran Kovačić”.

Fešta Primavedra HN – foto S.Kosić

Novak Čerović učenik četvrtog razreda na smjeru kulinarstvo, zadovoljan je učešćem na “Primaveri” i vjeruje da bi saradnju, na obostranu korist, trebalo nastaviti. Na njihovom stolu bili su uglavnom specijaliteti sa žućenicom, a posebnu pažnju privukle su kruške punjene šparogama.

U programu su učestvovali i mažoret klub “Lili”, likovna maštaonica, fitnes klub “Be fit”, školica sporta “Džamp” i vokalni solisti koji su nastupili na koncertu koji je u subotu održan u Dvorani “Park” povodom 10 godina festivala “Bruna Špiler”. Predavanje o ljekovitosti bilja održao je poznati travar Branislav Popović iz Bijele.

/S.K/

Najčitanije