Herceg Novi ponovo u Federaciji evropskih karnevalskih gradova

Herceg Novi, karnevalska povorka, Praznik mimoze 201.

Opština Herceg Novi dobila je poziv za obnovu članstva u Federaciji evropskih karnevalskih gradova (FECC).  Ceremonija prijema u članstvo održaće se 15. maja 2017. godine, u Valeti na Malti.

Obnavljanje članstva u FECC značajan je uspjeh Opštine Herceg Novi, jer se na ovaj način Herceg Novi vraća u grupu gradova sa priznatom karnevalskom tradicijom, gdje mu je i mjesto.

Članstvo u FECC obezbjeđuje međunarodne kontakte kroz organizaciju karnevalskih svečanosti, a rukovodstvo Federacije čine ljudi koji su se do sada dokazali u poslovnom i finansijskom svijetu.

Podsjećanja radi, Herceg Novi je bio prva opština u Crnoj Gori koja se učlanila u FECC. Član je bio do 2000. godine, kada je zbog nemara lokalne uprave isključen iz ovog udruženja.

Obnavljanju članstva značajno je doprinijela i novska nevledina organizacija “Maškare”, koja će takođe, kao karnevalska grupa, biti primljena u Federaciju.

NVO Maškare
NVO Maškare

Kao udruženje Novljana koje radi na promociji, očuvanju i afirmaciji karnevalske tradicije grada 2015. godine dobili su mogućnost da učešćem na Riječkom karnevalu predstave svoj grad i nakon 33 godine ponovo otvore vrata za saradnju sa ostalim najboljim karnevalima u regionu.  Uz pomoć Opštine Herceg Novi u poslijednje dvije godine obišli su 11 karnevala predstavljajući naš grad.

-Time smo zasigurno pokazali ozbiljnost, volju i značaj ponovnog prijema grada u FECC, ali i onoga čemu težimo nakon prijema – organizacije velikog međunarodnog karnevala u Herceg Novom, sa ciljem obogaćivanja kulturno-turističke ponude – kazao je Ivan Peulić ispred NVO “Maškare.

Članstvom u FECC Herceg Novi dobija šansu da kao grad učestvuje na inostranim karnevalima, poput onih u Španiji, Portugalu, Grčkoj, Italiji, a onda i da grupe iz tih zemalja budu naši gosti.

Dječija cvijetna povorka

– Kao dobri domaćini Opština Herceg Novi i Javna ustanova kulture “Herceg-Fest” prepoznali su značaj Federacije i pokazali nesebičnu volju time što su na Prazniku Mimoze prošle i ove godine ugostili vodeće ljude i karnevalske grupe iz porodice FECC-a, sa kojima je uspostavljena stalna komunikacija i saradnja. Ta saradnja se kruniše za 15 dana na glavnoj konvenciji na Malti punopravnim članstvom Herceg Novog i  karnevalske grupe NVO “Maškare” u najveću karnevalsku porodicu – istakao je Peulić.

FECC je osnovan 1980. godine i od tada okuplja javna tijela, nevladine i amaterske organizacije, u cilju očuvanja i promovisanja karnevalske tradicije kao kulturnog nasljeđa svakog od članova. Od 2001. godine članstvo se širi i na gradove van granica Evrope. Biti dio FECC-a doprinosi udruživanju kulturnih i festivalskih resursa, jačanju veza među gradovima i ljudima, kao i boljoj turističkoj promociji gradova i država.

PR služba

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.