15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg-Novi domaćin radio amaterima iz 25 zemalja

Sa pressa
Sa pressa

Herceg-Novi i crnogorski radio amateri biće domaćini 13. Svjetskog šampionata u brzom prijemu Morzeove azbuke, popularnoj telegrafiji, a u organizaciji IARU (Internacionalne amaterske radio unije). Šampionat će od 21-25. septembra okupiti oko 150 učesnika iz 25 zemalja Evrope, Južne i Sjeverne Amerike, Bliskog Istoka i Azije.

Kako je kazao predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Andrija Radman, HST šampionat predstavlja samo jednu od aktivnosti na obilježavanju 10 godina obnove državnosti naše zemlje, a ujedno se obilježava i 10 godina postojanja posebnog radio amaterskog znaka 4O (četiri O).

-Šampionat je izazvao pažnju lokalne uprave iz razloga što je radio amaterski pokret od ogromne važnosti, ne samo u ovim prilikama, već i u situacijama elementarnih nepogoda čiji je uzrok prirodni ili ljudski faktor. Radio amateri su se pokazali i uvijek pokazuju kao jedini sistem koji nikada ne zakaže, a uvijek su spremni da se stave u funkciju društva, kazao je Radman.

On je informisao da će na šampionatu učestvovati oko 150 takmičara iz 25 zemalja sa četiri kontinenta, što govori koliko je veliko interesovanje za ovo takmičenje. Opština Herceg-Novi i Mreža za afirmaciju radio amaterskog pokreta na ovaj način predstavljaju zemlju i grad, ali i promovišu radio amaterski pokret u našoj državi.

Kako je i sam radio amater, Radman je prethodnih dana obišao prostorije Instituta “Dr Simo Milošević”, gdje će šampionat biti održan, te nije krio zadovoljstvo ozbiljnošću i angažovanjem radio amatera iz našeg grada na pripremi takmičenja.

Dodao je da je novska Služba zaštite i spasavanja jedna od prvih u Crnoj Gori koja je postavila funkcionalni sistem amaterskih radio veza, što se i pokazalo prilikom akcija spasavanja tokom zimskog perioda.

Prostorija za takmicenje
Prostorija za takmicenje

Po prvi put će na jednom zvaničnom HST takmičenju učestvovati reprezentacije Mongolije i Kuvajta, kao i tim Sjedinjenih Američkih Država, koji već preko 10 godina nije učestvovao na takmičenjima, kazao je Ranko Boca ispred MARP-a.

-Crnogorski radio amateri su mala porodica u odnosu na radio amaterske zajednice u drugim zemljama, ali smo vrlo respektabilni i aktivni. Od 2006. godine, sa lokacije Obosnik na Luštici, naši radio amateri su učestvovali na 75 najvećih svjetskih šampionata, osvojili smo 14 evropskih i 10 svjetskih pobjeda, te postavili sedam evropskih i tri nova svjetska rekorda, a uspostavljeno je preko 750 hiljada veza, istakao je Boca. Kako je dodao, vjeruje da će šampionat, kao i aktivnosti i kursevi koji budu uslijedili, učiniti da se za radio amaterizam zainteresuju nove mlade snage.

Tehnički direktor šampionata Marko Tomašević je kazao da su u pripremi šampionata imali veliku pomoć lokalnih radio amatera koji su se odazvali u velikom broju. Takmičarski dio će biti održan u Vili „Galeb“ u Igalu, dok će u holu Instituta biti prostor za druženje i praćenje rezultata i takmičenja. Na sedmom spratu, u sobi 701, obezbijeđen je prostor za radio amatersku stanicu 4O13HST, gdje će svi zainteresovani moći vidjeti kako takav prostor izgleda i šta zapravo rade radio amateri.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije