16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg – Novi domaćin 13. Svjetskog HST šampionata

Herceg -Novi -foto TO HN
Herceg -Novi -foto TO HN

Crnogorski radioamateri i Herceg-Novi će ove godine biti domaćini 13. Svjetskog HST šampionata u brzom prijemu Morzeove azbuke, popularno zvane telegrafije, u organizaciji svjetske radioamaterske organizacije IARU.

Pokrovitelj šampionata, koji će biti održan od 21. do 25. septembra povodom 10 godina nezavisnosti Crne Gore, je Opština Herceg-Novi.

Šampionat u brzoj telegrafiji će okupiti najbolje takmičare iz Evrope, Južne i Sjeverne Amerike i Bliskog istoka, a tehničku organizaciju će iznijeti radioamateri iz Herceg Novog, Bara, Podgorice i Bijelog Polja. Crna Gora će po prvi put u svojoj istoriji biti domaćin svjetskog HST šampionata.

HST šampionat 2016.Pored takmičenja, organizatori su najavili i dvije panel postavke u holu Instituta. Na jednoj će biti predstavljen razvoj radioamaterizma, a u planu je da se postave radiostanice od nekih najstarijih do najsavremenijih. Na drugoj će biti postavljena radio stanica na kojoj će prisutni uz pomoć radioamatera moći da se oprobaju u ovoj disciplini. Kroz taj interakvini pristup organizatori žele da približe radioamaterizam ljudima koji nisu imali prilike da se sa tim susretnu.

Kako navode iz Mreže za afirmaciju Radio-amaterskog Pokreta Crne Gore, HST šampionat će biti prilika da se mladi detaljnije upoznaju sa ovim sportom. Ovo je u mnogim zemljama zvanično i sportska grana, jer zahtjeva izuzetan talenat i rad, dobru psihofizičku pripremu i koncentraciju.

Najčitanije