10 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – “Čistoća” spremno dočekala ljetnju sezonu

“Nabavkom novih vozila, angažovanjem ljudstva, obezbjeđivanjem hermetički zatvorenog spremišta u vozilu za odvoz, instaliranjem podzemnih kontejnera i postavljanjem paravana, kao i ostalim, redovnim aktivnostima preduzeća “Čistoća” hercegnovska lokalna uprava je pokazala da je ozbiljna u namjeri da podigne nivo čistoće u našem gradu”, rekao je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić na danas održanoj konferenciji za novinare.

Kako je kazao, lokalna uprava posvećuje maksimalnu pažnju sugestijama mještana i ocjenama turista i uvažava konstruktivne i dobronamjerne kritike.

“Vladajuća koalicija u Herceg Novom posvećena je dobrobiti svih građana, što potvrđuju uspješni rezultati, realizacija mnogobrojnih projekata i ubrzano rješavanje zaostalih problema iz vremena prethodne vlasti, što vodi Opštinu ka modernizaciji i daljem razvitku”, poručio je Peulić.

Direktor preduzeća Čistoća Borivoje Bonić upoznao je predstavnike medija sa detaljima aktivnosti koje su urađene u cilju rješavanja problema čistoće.

“Imamo specijalnu čistilicu za Šetalište Pet Danica, Obalu Nikole Kovačevića i uske ulice. Nabavili smo nova vozila za odvođenje otpada i remontovali postojeća. Osim toga, pokrenuli smo dva pilot projekta. Na Škveru i kod pijace u Starom gradu postavljeni su podzemni kontejneri – uredno i praktično rješenje koje je praksa u svim razvijenim gradovima i trudićemo se da u tom pravcu i nastavimo. Postavljeni su paravani na nadzemnim kontejnerima na nekoliko lokacija, što je takođe novo, estetski prihvatljivije rješenje za naš grad, i nabavljeni novi kontejneri i kante za odlaganje otpada,” rekao je Bonić.

Ukupna ulaganja u unapređenje čistoće grada u proteklom periodu iznose 130 hiljada eura.

Bonić je istakao i da je angažovana dodatna radna snaga, kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove tokom ljeta, kada su količine otpada koji se proizvede i trostruko veće.

“Smatram da ćemo zahvaljujući aktivnostima koje smo sproveli izbjeći neke probleme koji su bili uobičajeni proteklih godina kada je u pitanju održavanje javnih površina i odvoz otpad  tokom ljetnje sezone. Uvjeren sam da će čistoća biti na višem nivou nego lani. Tako ćemo nadam se zaslužiti bolje ocjene mještana, kao i turista koji ovog ljeta budu uživali u Herceg Novom”, kazao je direktor “Čistoće”.

Kako je informisao, redovno se održava magistralni pojas i nezakupljena kupališta, u saradnji sa preduzećem “Komunalno-stambeno”. Očišćena je Gradska luka, ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, a prema planu su pojačane i aktivnosti na održavanju priobalnog dijela Luštice, Rivijere i zaleđa Herceg Novog.

CISCENJE ARZE
CISCENJE ARZE

Odvoz otpada obavlja se prema pojačanom, sezonskom rasporedu rada, a ako bude potrebno  biće uvedene i posebne ture,  prema nalogu Službe  komunalne policije ili Sekretarijata za komunalne djelatnosti i  ekologiju.

Bonić i Peulić još jednom su pozvali građane da se odgovorno ponašaju i otpad koji proizvode odlažu na odgovarajući način i isključivo na za to predviđenim mjestima.

Poseban apel su uputili vlasnicima ugostiteljskih objekata, da otpad adekvatno zapakuju i odlože u kontejnere, kako bi spriječili izlivanje tečnosti i ulja.

Takođe, podsjetili su da je u Opštini Herceg Novi počeo sa radom “Sistem 48”, koji omogućava građanima da kroz raznovsne kanale komuniciranja prijave komunalni problem i odgovor dobiju u roku od 48 sati. Nadležni smatraju da će ovaj sistem biti od velike koristi kada je u pitanju održavanje čistoće grada.

Kako su istakli, dignitet i kulturu ovog grada moramo svi zajedno da štitimo savjesnim ponašanjem, jer su ulice Herceg Novog slika koju će svaki turista ponijeti sa sobom.

Najčitanije