Herceg Novi – “Čistoća” spremno dočekala ljetnju sezonu

“Nabavkom novih vozila, angažovanjem ljudstva, obezbjeđivanjem hermetički zatvorenog spremišta u vozilu za odvoz, instaliranjem podzemnih kontejnera i postavljanjem paravana, kao i ostalim, redovnim aktivnostima preduzeća “Čistoća” hercegnovska lokalna uprava je pokazala da je ozbiljna u namjeri da podigne nivo čistoće u našem gradu”, rekao je sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Ilija Peulić na danas održanoj konferenciji za novinare.

Kako je kazao, lokalna uprava posvećuje maksimalnu pažnju sugestijama mještana i ocjenama turista i uvažava konstruktivne i dobronamjerne kritike.

“Vladajuća koalicija u Herceg Novom posvećena je dobrobiti svih građana, što potvrđuju uspješni rezultati, realizacija mnogobrojnih projekata i ubrzano rješavanje zaostalih problema iz vremena prethodne vlasti, što vodi Opštinu ka modernizaciji i daljem razvitku”, poručio je Peulić.

Direktor preduzeća Čistoća Borivoje Bonić upoznao je predstavnike medija sa detaljima aktivnosti koje su urađene u cilju rješavanja problema čistoće.

“Imamo specijalnu čistilicu za Šetalište Pet Danica, Obalu Nikole Kovačevića i uske ulice. Nabavili smo nova vozila za odvođenje otpada i remontovali postojeća. Osim toga, pokrenuli smo dva pilot projekta. Na Škveru i kod pijace u Starom gradu postavljeni su podzemni kontejneri – uredno i praktično rješenje koje je praksa u svim razvijenim gradovima i trudićemo se da u tom pravcu i nastavimo. Postavljeni su paravani na nadzemnim kontejnerima na nekoliko lokacija, što je takođe novo, estetski prihvatljivije rješenje za naš grad, i nabavljeni novi kontejneri i kante za odlaganje otpada,” rekao je Bonić.

Ukupna ulaganja u unapređenje čistoće grada u proteklom periodu iznose 130 hiljada eura.

Bonić je istakao i da je angažovana dodatna radna snaga, kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove tokom ljeta, kada su količine otpada koji se proizvede i trostruko veće.

“Smatram da ćemo zahvaljujući aktivnostima koje smo sproveli izbjeći neke probleme koji su bili uobičajeni proteklih godina kada je u pitanju održavanje javnih površina i odvoz otpad  tokom ljetnje sezone. Uvjeren sam da će čistoća biti na višem nivou nego lani. Tako ćemo nadam se zaslužiti bolje ocjene mještana, kao i turista koji ovog ljeta budu uživali u Herceg Novom”, kazao je direktor “Čistoće”.

Kako je informisao, redovno se održava magistralni pojas i nezakupljena kupališta, u saradnji sa preduzećem “Komunalno-stambeno”. Očišćena je Gradska luka, ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula, a prema planu su pojačane i aktivnosti na održavanju priobalnog dijela Luštice, Rivijere i zaleđa Herceg Novog.

CISCENJE ARZE
CISCENJE ARZE

Odvoz otpada obavlja se prema pojačanom, sezonskom rasporedu rada, a ako bude potrebno  biće uvedene i posebne ture,  prema nalogu Službe  komunalne policije ili Sekretarijata za komunalne djelatnosti i  ekologiju.

Bonić i Peulić još jednom su pozvali građane da se odgovorno ponašaju i otpad koji proizvode odlažu na odgovarajući način i isključivo na za to predviđenim mjestima.

Poseban apel su uputili vlasnicima ugostiteljskih objekata, da otpad adekvatno zapakuju i odlože u kontejnere, kako bi spriječili izlivanje tečnosti i ulja.

Takođe, podsjetili su da je u Opštini Herceg Novi počeo sa radom “Sistem 48”, koji omogućava građanima da kroz raznovsne kanale komuniciranja prijave komunalni problem i odgovor dobiju u roku od 48 sati. Nadležni smatraju da će ovaj sistem biti od velike koristi kada je u pitanju održavanje čistoće grada.

Kako su istakli, dignitet i kulturu ovog grada moramo svi zajedno da štitimo savjesnim ponašanjem, jer su ulice Herceg Novog slika koju će svaki turista ponijeti sa sobom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.