7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg – Novi bez titule – Novi Sad EPK 2021.

Novi Sad EPK 2021.
Novi Sad EPK 2021.

U Briselu u Evropskoj komisiji je danas saopšten nosilac titule Evropske prijestonice kulture 2021. godine. Na finalnom panelu eksperata Evropske komisije, kojim je predsjedavao Stiv Grin, donijeta je odluka da je Novi Sad nosilac titule Evropske prijestonice kulture.

Predsjednica opštine Nataša Aćimović je čestitala gradonačelniku i ekipi Novog Sada. Ona se tom prilikom zahvalila i cijelom timu Herceg Novi 2021 na naporu koji je uložen u kandidaturu. Predsjednica opštine je takođe istakla da se ovim ne završava projekat Herceg Novi 2021 već da se nastavlja sa sprovođenjem programa prepoznatih i uvrštenih u aplikaciju.

Herceg Novi je napravio bum samom činjenicom da je ušao u finale nadmetanja za Evropsku prijestonicu kulture, čime je već naš grad postavljen na evropsku mapu. U prethodnih skoro dvije godine ostvaren je ogroman rezultat i napredak. Formran je Sekretarijat za kulturu i imenovan prvi Sekretar u istoriji Herceg Novog. Imenovan je Savjet za kulturu. Usvojene su smjernice za Strategiju razvoja kulture. Uz sve to kultura je krenula da Herceg Novom vraća pravo značenje davno zasluženog epiteta – grad umjetnosti.

Kroz koncept saradnje gradova Boke prvi put su se mobilisali Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva na zajedničkom projektu.

Tu nije stala saradnja već se u projekat uključila skoro cijela Crna Gora pristupanjem gradova partnera – Podgorice, Cetinja, Ulcinja i Bara.

Takođe su Predsjednik države i Vlada sa resornim ministarstvima dali punu podršku kroz brojne garancije za projekat.

Kako je koncept programa bio Frenemies logično je usljedilo uključivanje i podrška cijelog regiona i gradova Dubrovnika, Trebinja, Ljubljane i brojnih drugih.

Podrška se nije zadržala na tome pa su svoj glas da Herceg Novi zaslužuje titulu Evropske prijestonice kulture dali i brojni poznati umjetnici iz svijeta i regiona.

Svi su prepoznali da je obavljeno mnogo posla, da su pokrenuti brojni programi i mi možemo reći da iako nismo osvojili titulu, Herceg Novi iz ovog projekta ne izlazi kao gubitnik, jer su se pokrenule stvari koje nikada ne bi bile urađene da se naš grad nije kvalifikovao u finalnu borbu za osvajanje Evropske prijestonice kulture 2021. godine.
Stoga smo sigurni da programi koji su navedeni i prepoznati u aplikacionim knjigama zaslužuju da budu nastavljeni, jer je napravljena odlična mreža.

 

Najčitanije