12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg – Novi i Barleta osnažili saradnju…

Aćimović u Barleti
Aćimović u Barleti

“Prijateljstvo Italije i Crne Gore je dugotrajno, iskreno i djelotvorno.  Herceg Novi i Barleta su zato, polazeći upravo od dobrih dugogodišnjih državnih odnosa, našli plodno tlo za saradnju sličnih podneblja i sličnih namjera i želja, a za razmjenu dobrih praksi i korisnih iskustava na lokalnim nivoima”, kazala je predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović.

Aćimović je u službenoj posjeti Barleti, gdje je juče sa gradonačelnikom Paskvaleom Cascellom potpisivanjem Povelje i formalno zaključila bratimljenje dvije opštine.

Potpisane povelje prošle godine su razmijenjene u našem gradu, a sada i u Italiji. Ovim se potvrđuje spremnost gradova da osnaže saradnju između dvije obale Jadranskog mora, započetu još 1969. godine.

Aćimović je istakla da se Herceg Novi kandidovao za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, te da će kroz ovaj projekat biti još više povezani ne samo građani Herceg Novog i Barlete, već i Boke Kotorske i regiije Pulja, ali i Evrope.

“Naše prijateljstvo je izdržalo test vremena i prošlo iskušenja koja su ga samo učvrstila i dokazala naše prave, dobre  namjere. Ovaj potpis podrška je našim zajedničkim ciljevima i  njegovanju obostrane želje da nastavimo da sarađujemo na ostvarenju razvojnih  projekata, razmjeni ideja i jačanju veza”, poručila je Aćimović.

Gradonačelnik Barlete Paskvale Cascella kazao je da je na ovaj način učinjen završni korak bratimljenja i podsjetio na brojne istorijske i kulturološke veze naših naroda.

Aćimović u Barleti
Aćimović u Barleti

“Postoji priča koja nas ujedinjuje. Dijelimo more, kad je vedar dan možemo vidjeti njihove obale i znamo da se sa obje strane njeguje tradicija, umjetnost i kultura. Naše prijateljstvo biće osnova za jačanje saradnje u privredi i drugim oblastima”, rekao je Cascella.

On je kazao da je Povelja u duhu bratstva i temeljnih vrijednosti Evrope, zasniva se na razumijevanju i međusobnom povjerenju dvije opštine da razviju trajan odnos i doprinesu procesu evropskih integracija.

Cascella je istakao mogućnost saradnje kroz tvining projekte, gdje bi italijanski grad bio podrška kroz pružanje savjeta i podrške u pogledu usvajanja i sprovođenja određenog dijela pravnih tekovina Evropske unije. Kako je kazao, potpisivanjem ovog dokumenta, dvije zajednice  pokazuju posvećenost poštovanju dostojanstva, ljudskih prava i ideji pripadnosti Evropi, te na taj način daju doprinos miru i ujedinjenosti na kontinentu.

“Uvjeren sam da je potpisivanje početak plodne faze u odnosima između dvije zajednice. Zatvoren je proces koje je bio uslovljen istorijskim i političkim događajima na Balkanu. Sada imamo zadatak razvoja odnosa unutar nove dimenzije međunarodne saradnje, u zajedničkoj evropskoj perspektivi”, zaključio je gradonačelnik Barlete.

Najčitanije