10 C
Kotor

Slušaj online radio

“Herceg Fest” među vodećim kulturnim centrima u Crnoj Gori

Stevan Koprivica
Stevan Koprivica

“Javna ustanova kulture “Herceg Fest” jedan je od tri vodeća kulturna centra u Crnoj Gori, uz tivatski Centar za kulturu i podgorički kulturni centar “Budo Tomović”, govore podaci koje imamo. Po svojoj organizaciji i broju programa zasigurno smo među najvećim organizacijama kulture u ovoj državi”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor te javne ustanove Stevan Koprivica.

Da je tako pokazuju rezultati postignuti u protekloj godini.

Prvi put, poslije 30 godina, dvorana Park dobila je upotrebnu dozvolu i grijanje. Kako je kazao Koprivica, napokon gradska ustanova kulture ima neophodne materijalno-tehničke uslove za rad.

“Naručili smo i projekat za izgradnju višenamjenske sale sa pratećim sadržajima u takozvanom “vidikovcu Dvorane”. Plan je da ima 64 mjesta i kancelarijski prostor po boks principu. Radni naslov je kino ili sala za u špag, zato što je mala, a moći će da služi za različite namjene, od bioskopa do drugih sadržaja manje forme”, rekao je Koprivica.

Poslije više decenije obnovljena je scenska tehnika – nabavljena nova statična i mobilna audio oprema, a traje obnavljanje svjetlosnog parka.

Dvorana Park
Dvorana Park

 “Herceg Fest” je pokrenuo i sopstvenu video produkciju, koja bilježi društvena i kulturna dešavanja u gradu. Već su uspostavili dobru saradnju sa RTCG, televizijom Prva, Pinkom, RTS i televizijom Vojvodine.

Aktivirane su novske tvrđave Kanli Kula i Forte Mare, koje su od maja do novembra bile otvorene za posjetioce. Na revalorizaciji Španjole radi NVO sektor u saradnji sa resornim ministarstvom. U planu je i stavljanje u funkciju Kuće Iva Andrića, što će se definisati u dogovoru sa lokalnom upravom.

Realizovani su brojni kulturni programi za koje je Opština Herceg Novi opredijelila 300.000 eura.

Pikaso u Herceg-Novom
Pikaso u Herceg-Novom

Koprivica je izdvojio festivale: Praznik mimoze, HAPS, Dani muzike, Montenegro film festival, Gitar art, Džez festival, Hercegnovski strip festival. Tu je i produkcija ustanove: sesija razgovora “Drugačiji”, ciklus “Novski talas”, likovni video konkurs “Grad i ja”, kao i veoma uspješna prva pozorišna predstava “Adam i Eva”, koja je za samo 10 mjeseci postala “izvozni kulturni proizvod Herceg Novog”.

Kako je dodao, prvi put finansiranje od osnivača prema “Herceg Festu” ide projektovanim sredstvima za kulturu, a ne u slučaju potrebe, što je za pohvalu.

Koprivica je podsjetio i na spektakularnu izložbu djela Pabla Pikasa u foajeu Dvorane, otvorenu povodom Dana opštine. Za mjesec dana radove velikog umjetnika vidjelo je preko 4.000 posjetilaca, iz Herceg Novog, gradova Crne Gore, Trebinja i Dubrovnika.

“Ono o čemu uvijek razmišljamo je da ne ostanemo samo u konvenciji, da pokušamo da mijenjamo granice, da eksperimentišemo i vidimo kako funkcionišu i prostori i programi, a tako ćemo i nastaviti”, poručio je direktor “Herceg Festa”.

 

Najčitanije