16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Harmonija sklada i balansa

Art koktel – Porto Montenegro

Art-koktel posvećen poznatoj američkoj umjetnici Carol Feuerman održan je sinoć na mulu 1 nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu, gdje je izložena jedna njena monumentalna skupltura.

Ako ste prolazili u proteklih mjesec dana našim naseljem, sigurno ste na mulu 1 primjetili ovu monumentalnu skulpturu, koja privlači pažnju i postavlja pitanje ko je njen autor. Ova skulptura je za kratko vrijeme postala prava senzacija na društvenim mrežama: Face book, Instagram i dr. i sada je vrijeme da otkrijemo ko stoji iz nje”.- kazao je PR menadžer Porto Montebegra Danilo kalezić, istakavši da im je izuzetno čast što mogu ugostiti i publici u Crnoj Gori predstaviti jedno veliko internacionalnu umjetničko ime kao što je Carol Feuerman.     

Ova globalno prepoznatljiva umjetnica kombinuje konvencionalne materijale za skultpure, od čelika, bronze i smole, s nekonvencionalnim poput vode, svjetla, zvuka i video zapisa, nekonvencionalnim za skulpturu. Feuerman je prepoznata kao predstavnica umjetničkog pokreta hiperrealizma skulpture – zajedno sa Hansonom i De Andreom, Feuerman je jedna od tri umjetnika koji su početkom sedamdesetih pokrenuli ovaj pravac.

Ovo djelo sam nazvala “Iza zlatnog presjeka” jer se moj pravi “Zlatni presjek” trenutno nalazi na Venecijanskom bijenalu. Skulptura predstavlja savršen balans izmedju lijeve i desne strane, savršenu harmoniju izmedju balansa i odnosa, kao i povjerenje i snagu da dodjemo do naših ciljeva. I Porto Montenegro kao lokacija uživa povjerenje ljudi iz cijelog svijeta i predstavlja naše zajedničko vidjenje prema slobodi. U ovo užasno vrijeme današnjice, u vrijeme uragana Harvi koji je uništio Hjuston i Luizijanu, “Zlatni presjek” nas podsjeća da ponovo možemo sagradimo naše gradove i da nikad ne treba odustati od toga da budemo zajedno jaki”- poručila je okupljenima Carol Feuerman.

Art koktel – Porto Montenegro

Njena plodna karijera obuhvata četiri decenije i četiri kontinenta – podučavala je, predavala i održavala radionice u Metropolitan muzeju, muzeju Solomon Guggenheim, Univerzitetu Kolumbia i Grounds. Njena umjetnička postavka Lične konstrukcije – otvorene granice, dio je projekta ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala 2017. Radovi Carol Feuerman su dio umjetničkih kolekcija cara Japana, Bila i Hilari Klinton, Norman Brahman-a, Malcolm Forbes-a i mnogih drugih.

Izvor:S.L

Najčitanije