Halloween – Djeca uživala u novoj fešti

Po peti put za redom i ove je godine u nautičko-turističkom centru Porto Montenegro obilježen praznik koji se slavi prvenstveno u anglosaksonskom svijetu – Halloween, poznatiji kao Noć vještica. Da se ta tradicija polako prima i na naše prostore, pokazuje činjenica da se više od stotinu djece iz tivatskih i kotorskih vrtića, te Osnovne škole “Drago Milović”, okupilo danas u Porto Montenegru na takmičenju u rezbarenju bundeva – jednog od simbola Noći vještica. Potrošeno je više od tonu velikih bundevi koje su rezbarene, a njihova sočna unutrašnjost prethodno je pretvorena u ukusne pite I potaže sa kojima je osoblje restorana “One”, počastilo sve učesnike fešte..

Maštovito maskirani mališani oživjeli su razne izmišljene likove poput vještica, vila, mostruma i duhova, a njihovi roditelji, učitelji i vaspitači, svojski su se potrudili da ovo ispadne najmasovnija i najuspjelija proslava Halloween-a, do sada održana na našim prostorima.

“Veoma smo zadovoljni jer definitivno prolava Halloween-a u Porto Montenegru postaje tradicionalna i sve masovnija. Posebno nas raduje što djeca uživaju i istovremeno iskazuju svoju kreativnost u ovog atmosferi od maškara, što bi mi po domaći rekli.”- kaže glavna organizatorka ovog programa, Kristina Škanata iz PR službe Porto Montenegra.

Poseban doprinos masovnosti i šarolikosti proslave juče u Porto Montenegru dali su pojedini profesori tivatskih škola, vaspitali iz vrtića i roditelji djece koji su se potrudili da mališani budu opremljeni svim potrebnim rekvizitima.

“Ideja za ovakav nastup potekla je od djece, njihovi kreativnih mama i naravno, mene. Mame su se potrudile da maštovito maskiraju djecu, kreativne tate da naprave što atraktivnije metle, a svi zajedno rezbarili smo ove bundeve među kojima imamo i ovu jednu pokretnu, na daljinsko upravljanje.”-kaže profesorica Nevenka Saveljić, razredni starješina koja je sa 25 učenika, organizovano nastupili u današnjem takmičenju.

“Djeca su došla sa ogromnom energijom i tu energiju sada rasipaju režući i oblikujući tu tikvu. Najbitnije da oni sada potroše tu svoju energiju, a radove ćemo lako vrednovati.”- ističe profesor likovnog vaspitanja u OŠ “Drago Milović” Ivan Knežević.

U odnosu na proslave Halloween-a u protekle četiri godine, današnja je dobila još jedan zanimljivi novi sadržaj – trku na metlama, pri čemu je osim brzine kojom su takmičari jašući metlu, prešli dužinu mula 1 Porto Montenegra, veoma cijenjena i maštovitost iskazana prilikom izrade i dekorisanja tog “uobičajenog prevoznog sredstva svake poštene vještice”.Noć vještica - pripreme

Autori najboljih radova na takmičenju u rezbarenju bundeva, nagrađeni su vaučerima u vrijednosti od 50, 30 i 20 eura za kupovinu igračaka u prodavnici “Toy Land” u Lastvi Grbaljskoj, a dodijeljena su i specijalna priznanja. Noć vještica sinoć je obilježena i specijalnim Halloween Party-jima u hotelu “Regent” i noćnom klubu “Clubhouse” u Porto Montenegru.

Nagrade najboljima

Za najbolju rezbarenu bundevu proglašena je „Mrvačka glava“ čije su autorke Nikolina Žižić i Dragana Krivokapić, drugo mjesto osvojio je „Duh“ koga su napravili Nina Stanišić, Marija Gardašević i Aleksa Penović, dok je treća nagrada pripala bundevi „Kostur“ čiji su autori Anđela Stipanić, Vanja Ćirović i Dragica Zeničanin. Specijalne nagrade pripale su odjeljenjima II 4, I 6 i I 7 OŠ „Drago Milović“. U trci metli najbrža je bila Izabela Pobrić, dok je za najkreativniju metlu proglašena ona na kojoj je „letio“ Nikša Kašćelan.

1 komentar

  1. Srećom da ovoga nije bilo u mom djetinjstvu! Nije mi jasno da škole učestvuju! Da li djeca, njihovi roditelji i nastavnici znaju da su keltski sveštenici druidi 31. oktobra ubijali djecu i prinosili ih kao žrtve bogu mrtvih?!
    Nekritički prihvatamo mnoge stvari koje dolaze sa strane, a pritom ne poznajemo sopstvenu tradiciju, koju, naravno, ne treba slijepo slijediti. Da djeca prave od bundeve mrtvačke glave…kosture?!
    Strašno je što se od djece prave robovi potrošačkog društva.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.