16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Kako valorizovati austrougarske tvrđave – okrugli sto

Tvrdava Sveti Andrija - foto-Z. Nikolić
Tvrdava Sveti Andrija – foto-Z. Nikolić

Okrugli sto o pitanju integralnog tretmana austrougarskih utvrđenja i njihovog uključivanja u savremene vidove života i turističke perspektive biće održan u četvrtak, 29. decembra u 19 sati u Herceg-Novom, galerija “Novi to sam ja”, u organizaciji NVO Sinergija.

Tim povodom Sinergija će ugostiti Ljubinku (Lieve) Vukanić, urbanistu, konsultanta i docenta iz Holandije, koja je rođena u Kotoru i u čestim je posjetama Boki.

Govornik na okruglom stolu biće i Radojica Rašo Pavićević, pisac knjige “WERK – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” koji će imati izlaganje na temu “STRATEŠKA ANALIZA RAZVOJA I ZADATKA AUSTROUGARSKE TVRĐAVE U CRNOJ GORI (BOKI)”, dok će arhitekta Vuk Čvoro iz NVO Sinergija govoriti o preventivnim privremenim namjenama ovih objekata do konačne upotrebe, aktivizmu civilnog sektora koje igra bitnu ulogu u revitalizaciji tvrđava, kao i sistemskom, umjesto parcijalnog, posmatranju utvrđenja kao cjelina.

”Nakon ova tri izlaganja imaćemo i diskusiju u koju želimo da se uključe svi prisutni kako bi dali svoj doprinos daljem razvoju ovog projekta” – kaže Vuk Čvoro.

Intencija NVO Sinergija je da okrugli sto bude uvod u istraživačku fazu projekta o austrougarskim tvrđavama, a zatim i u njegovu realizaciju.

 

Najčitanije