H.Novi: ukoliko se posao ne završi do februara opština će preuzeti gradilište

U aneksu ugovora piše da će vlasti preuzeti gradilište i odabrati novu firmu,

Đenovići
Đenovići

Ukoliko kompanija Ćeltićoglu do februara ne završi predviđene radove na izgradnji kanalizacionog kolektora u Herceg Novom, lokalne vlasti stiču pravo da preuzmu gradilište i odaberu novu firmu za taj posao.

To je, između ostalog, predviđeno nedavno potpisanim četvrtim ankesom ugovora između Opštine i  turske kompanije.

“Time je Opština uspjela da uspostavi kontrolu nad završetkom izgradnje prve faze kanalizacione mreže, kao i da eventualni nesporazumi između ugovornih strana ne predstavljaju smetnju za završetak projekta”, kazao je savjetnik za investicioni razvoj u Opštini  Dušan Radović Krušo – prenose Vijesti.

Završetak projekta izgradnje kolektorske mreže u hercegnovskoj opštini vrijedan 18,5 miliona eura, kasni skoro tri godine.

Iako je lokalna vlast zato namjeravala da raskine ugovor sa izvođačem zbog kašnjenja radova, ocijenjeno je da bi dug, skup i neizvjestan sudski postupak donio više štete nego koristi.  Zato se pronašao kompromis.

Dušan Radović Krušo
Dušan Radović Krušo

“Svako kašnjenje Opštinu Herceg Novi košta, i to ne samo u otplati rata kredita kod KFW banke, već i u sporednim troškovima, kao što su plaćanja nadzora njemačkoj  firmi Dahlem i  konsultantskoj firmi Vodacom”, kazao je Radović.

Rekao je i da postoji spor između izvođača radova i nadzornog organa Dahlem oko kvaliteta i cijene izvedenih radova, a da je osnovnim Ugovorom predviđeno da se svi sporovi između izvođača radova firme Ćeltikćoglu i investitora Opštine Herceg Novi rješavaju na osnovu Ugovora (po FIDIC-u) i međunarodne arbitražne prakse.

“S obzirom na to da je ugovoreni arbitražni postupak poprilično skup i složen, aneksom je dogovoreno da se formira Komisija za rješavanje sporova, koja će se sastojati od jednog lica, (što je specifičnost FIDIC-a – model ugovor međunarodne federacije inžinjera konsultanata, koje je kvalifikovano za rješavanje ovakve vrste sporova (tzv. DAB)”, pojasnio je Radović.

Tvrdi da se na taj način može dobiti brzo i jeftino mišljenje nezavisne osobe, koje će ocijeniti postojeće stanje: “A sve u cilju da se projekat što prije završi”.

S.K

1 komentar

  1. Nemojte žuriti, “nije nikakva preša”, polako, nastavite radove u junu iduće godine! Da li vas je sve “MNOGO SRAMOTA” zbog “razvlačenja radova, zbog nekvalitetno izvedenih radova, zbog loše organizacije gradilišta, zbog ne koordiniranih radova, zbog toga što su vam novo postavljeni šahtovi krivo postavljeni, neki su već “prapali” ispod kote “0”, zbog ne završavanja poslova i “slabih izgleda” da će posao biti završen, i…………………………..!
    Ma da li možete gledati ovu “bruku i sramotu” a da državni organi ne preduzimaju ozbiljne korake da se ovaj posao završi. Ma kome to odgovara da se na ovakav način troše novci iz kredita koji će građani Crne Gore morati vraćati?

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.