13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – “Trg od knjige”

Herceg – Novi – Trg od knjige

15. Međunarodni sajam knjiga, tradicionalna književna manifestacija “Trg od knjige” čiji je ovogodišnji moto “Čitanje je življenje još jednog života”, biće otvorena večeras, petak 21.jul  na trgu Belavista u hercegnovskom Starom gradu.

Svečano  otvaranje  “Trga od knjige” posvećeno je jubileju, 170 godina od objavljivanja prvog izdanja Gorskog vijenca u Beču, 1847. godine. Sajam će besjedom “Čitanje je življenje još jednog života” otvoriti prof. dr Sonja Tomović Šundić. Nakon toga, ona će održati predavanje “Njegoš – pjesnik i mislilac”. U recitalu “Gorski vijenac” odlomke će čitati glumci Dejan Đonović, Nikola Todorović i Jovana Todorović. Konsultantkinja na pripremi tekstova je književnica i rediteljka Vida Ognjenović. U čitaonici Biblioteke biće postavljena izložba “Gorski vijenac: reprezentativna izdanja, prevodi i studije”.

“’Trg od knjige’ nepokolebljivo istrajava u namjeri da u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja, dokolice i lake zabave ukaže na značaj knjige i čitanja. U skladu sa svojom misijom da promoviše istinske civilizacijske vrijednosti, prvenstveno knjigu, moto ovogodišnjeg Sajma je misao poznatog pisca, Ljubivoja Ršumovića. Čitanje je življenje još jednog života. Čitanje pruža mogućnosti putovanja u druge svjetove, obilje novih saznanja i osjećanje da smo, čitajući, živjeli još jedan život, jer ono napisano u knjigama često je istinitije i od doživljenog. Ništa u toj mjeri kao čitanje, ne oplemenjuje i ne obogaćuje duhovni život čovjeka”, saopštili su organizatori.

Najavljuju da će tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti imati mogućnost da na jednom mjestu, Trgu Hercega Stjepana (Belavista), sagledaju aktuelnu izdavačku produkciju, i prisustvuju predstavljanju knjiga različitih žanrova i tematike, uz kvalitetan muzičko-dramski prateći program.

Shodno koncepciji Sajma, biće promovisani dobitnici nagrada u periodu između dva Sajma. Svoje romane predstaviće: Ivana Dimić, “Arzamas” – NIN-ova nagrada, Zuvdija Hodžić, “Svi moji” – Nagrada Miroslavljevo jevanđelje, Mirko Demić – “Ćutanja iz gore” – Nagrada „Meša Selimović“, a prof. dr Jelena Pilipović predstaviće knjigu “Ka lepoti : erotološko čitanje Sapfine poezije”, laureata Nagrade „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umjetnosti u 2016. godini.

Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno 35 izlagača.

Tročlani žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijeliće četiri plakete: Najljepša knjiga, Najbolja edicija, Izdavački poduhvat godine i Najljepša dječija knjiga.

Organizatori Trga od knjige su Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Radno vrijeme Sajma je od 19 sati do ponoći. Večernji programi počinju u 21 čas, sa izuzetkom programa za djecu i predstavljanja izložbe u čitaonici Biblioteke, koji počinju u 20.30.

Ulaz za sve programe i prodajni dio Sajma je slobodan.

Najčitanije