15 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Trebinje i Dubrovnik pomažu u otvaranju biznis inkubatora

Biznis inkubator
Biznis inkubator

Između Herceg Novog, Trebinja i Dubrovnika postoji dobra saradnja, ali ona može biti dodatno unaprijeđena kroz prekogranične projekte, koji će se finansirati iz IPA fondova.

Ova tema razmotrena je juče u Trebinju, na sastanku direktora Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog Nikše Grgurevića, Agencije za razvoj malog i srednjeg biznisa Trebinja Ranka Šipovca i Razvojne agencije Grada Dubrovnika Andree Novaković.

Grgurević je kazao da su definisane aktivnosti kojima se mogu privući sredstva iz evropskih fondova, kao i oblasti u kojima je moguća saradnja u trilateralnom programu HR-BiH-CG, čija je ukupna vrijednost 67 miliona eura.

-Imajući u vidu da su biznis inkubatori uspješno pokrenuti u Trebinju i Dubrovniku, dogovoreno je da njihovo iskustvo i savjetodavna pomoć budu iskorišćeni i za realizaciju sličnog projekta u Herceg Novom, koji će uskoro inicirati Agencija za igradnju i razvoj grada – istakao je on.

Grgurević je rekao da biznis inkubatori imaju cilj da podrže otvaranje i razvoj novih preduzeća.

-Time stimulišemo početak razvoja malog i srednjeg biznisa što direktno doprinosi razvoju grada. Uspješna praksa biznis inkubatora u državama u regionu pokazuje da je potrebno primijeniti slične projekte u Herceg Novom – kazao je Grgurević.

Prvi sastanak tri agencije je održan prošlog mjeseca u Dubrovniku, ovo je bio drugi, a treći je planiran za kraj aprila u Herceg Novom.

Najčitanije