15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – sredstva iz EU za projekat “Welcome to Europe: 3i – inclusion, integration & internationalization”

Herceg - Novi
Herceg – Novi

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu pri Evropskoj komisiji odobrila je Opštini Herceg Novi grant u iznosu od 150 hiljada eura, kao partneru opštine Kalajoki iz Finske na projektu “Welcome to Europe: 3i – inclusion, integration & internationalization”, na konkursu “Mreža gradova” u okviru programa “Evropa za građane”.

Ciljevi projekta su prepoznavanje najboljih načina  inkluzije i integracije novih evropskih članova u lokalne zajednice i osnaživanje evropskog identiteta, uz poboljšanje razumijevanja između postojećih i novih članova evropske zajednice.

Kako bi ciljevi bili ostvareni, u okviru projekta će biti održano pet seminara, od kojih će jedan biti i u Herceg Novom. Pažnja će biti usmjerena na učešće lokalne zajednice u stvaranju međukulturnog dijaloga između učesnika projekta, što će i biti platforma za učenje, razmjenu informacija i debatu po pitanjima vezanim za budućnost Evrope.

Partneri na 3i projektu su Tartu (Estonija), Kaunas (Litvanija), Malme (Švedska), Pordenone (Italija) i Jivaskila (Finska).

U okviru ovog konkursa, od ukupno 151 podnijete aplikacije za grant iz svih zemalja učesnica programa “Evropa za građane”, za finansiranje je selektovano 17 projekata, sa ukupnim iznosom dodijeljenih sredstava od 2. 312. 500 eura.

Grant, u iznosu od 107,500 eura, je odobren i opštini Danilovgrad, koja će biti partner u projektu “Putevima EU”, čiji je vođa opština Erdut iz Hrvatske.

Najčitanije