10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – sjećanje na prvog olimpijca Momčila Tapavicu

Ivica Zuber i Aćimović
Ivica Zuber i Aćimović

U znak sjećanja na prvog olimijskog putnika sa naših prostora i osvajača medalje Momčila Tapavicu, a uoči početka Olimpijskih igara na koje je otputovao 21 Novljanin, predsjednica Opštine Nataša Aćimović, potpredsjednik Dragan Janković i profesor Ivica Zuber položili su juče vijenac na spomen ploču u Njegoševoj ulici.

Predsjednica Opštine Nataša Aćimović istakla je da su sportisti uvijek bili i ostali pravi ambasadori našeg grada širom svjeta.

Legendarni plivački trener i jedan od utemeljivača plivačkog sporta na prostorima bivše SFRJ Ivica Zuber je sa prisutnima podijelio uspomene na prijateljsku porodicu Tapavica.

 “Momčilo Tapavica bio je jedan od ljubitelja Herceg Novog. Smatrao se našim građaninom i ostao tako i zapamćen ne samo kao arhitekta, već i po dobročinstivima i svemu što je uradio ovdje. Služio je za primjer drugim sportistima i učestvovao u razvoju sporta”, kazao je Zuber.

Momčilo Tapavica
Momčilo Tapavica

On je podsjetio da smo na 31. Ljetnje olimpijske igre u Rio de Žaneiro ispratili 21 predstavnika grada, kao članove delegacije Crne Gore.

 “Želim ovom prilikom da pošaljem poruku do naših predstavnika na ovogodišnjoj Olimpijadi, da nas što bolje reprezentuju tamo gdje su i da pokažu da imamo kapacitete i mogućnosti, sad još i više nego u prošlosti“, kazao je Zuber.

Ivica Zuber i Aćimović
Ivica Zuber i Aćimović

Momčilo Tapavica (1872– 1949)  rođen je u Novom Sadu, a dobar dio života proveo je u Herceg Novom. Bio je arhitekta, svestrani sportista, jedini Južni Sloven koji je učestvovao na Prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. u Atini i osvojio treće mjesto u tenisu.

Kao arhitekta je radio u Budimpešti, Novom Sadu, a potom došao u Crnu Goru na poziv kralja Nikole  I.

Tapavica je u našoj zemlji projektovao i gradio više zgrada – Njemačku ambasadu i Državnu banku Crne Gore na Cetinju, a u Herceg Novom hotel „Boka“, kao i porodičnu kuću u Bijeloj, sada hotel “Jadranska straža” koji pripada Dječijem domu “Mladost”.

Iako je Tapavica bronzu u tenisu osvojio za reprezentaciju Mađarske, kako vodi Međunarodni olimpijski komitet, Međunarodna teniska federacija ga vodi kao jugoslovenskog tenisera osvajača bronzane olimpijske medalje.

Spomen ploča
Spomen ploča

Članovi porodice Momčila Tapavice ostavili su trag u sportu Herceg Novog. Sin Mirko je bio golman vaterpolo kluba „Jadran“, a kćerka Jasna jedna od prvih teniserki u našem gradu.

Povodom stogodišnjice od osvajanja olimpijske medalje, 1996. godine je na kuću u kojoj je Tapavica živio u Herceg Novom postavljena spomen ploča.

Najčitanije