10 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Restrikcije vode su nešto blaže…

Herceg Novi
Herceg Novi

Restrikcije vode u Herceg-Novom su ipak nešto blaže od najavljivanih, za šest dana od kada do Herceg-Novog ne stiže voda iz sistema Plat i otkad je na snazi restriktivni režim.

“U prosjeku svi djelovi grada imaju dva puta po četiri sata vode dnevno. U pojedinim, nižim djelovima grada, potošači vodu imaju non-stop. Restrikcije trajati 15, a ne 20 dana kako je prvobitno najavljeno. To znači da će remontni radovi na postrojenjima HE Trebinje biti završeni do 5. novembra“, kazala je na konferenciji za novinare direktorica „Vodovoda“ Jelena Đaković.

– Juče je stigla dodatna količina vode iz konavoskih izvorišta, između 40 i 50 litara u sekundi. Danas očekujemo kompletnu stabilizaciju sistema. Imamo i 33 litara vode u sekundi iz Mojdeža kojom dopunjavamo određene rezervoare.

– Zbog ograničene zapremine rezervoara najmanje vode stiže do potrošača u naseljima Crveni krst i Topla II koji se snabdjevaju sa rezervoara Bajern II. Oni dobijaju između tri i četiri sata vode dnevno. Bijela i Kamenari imaju kontinuirano snabdjevanje, bez restrikcija. Njihova trenutna potrošnja je oko 45 litara u sekundi.

Iz Opačice se crpi maksimalna količina, oko 160 litara u sekundi, tako da je hercegnovskim potrošačima, sa količinama koje dobijaju iz Regionalnog vodovoda, mojdeških i konavoskih izvora na raspolaganju oko 280 litara u sekundi. Ova količina vode bi, kako je objasnila Đaković, trebalo da bude dovoljna za sve potrošače ali je sistem vodosnabdjevanja sa 19 rezervoara i pet visinskih zona u Herceg Novom takav da to nije moguće. Situaciju dodatno otežava to što voda dolazi sa tri strane.

Na pitanje novinara da li je voda iz Konavala mogla ranije da bude priključena Đaković je odgovorila da to nije bilo moguće jer jer je najprije morao da se isprazni cijevovod. U srijedu nisu mogli da izvode radovi jer je bio Dan opštine Konavle. U četvrtak i petak su završeni radovi na priključenju tako da je voda u petak veče puštena ka Herceg Novom. Inače, priključenju su prethodili   građevinski radovi koji su završeni do 1. oktobra .

Najčitanije