H.Novi – Otvoren 14. Trg od knjige

Otvoren 14. Trg od knjige
Otvoren 14. Trg od knjige

Čuvaj se čoveka od jedne knjige – upozorio nas je davno Tomas Akvinski, uzdržavajući se da makar izlikom kaže, makar to bila i Biblija. Slediti isključivo jedan nauk, a bez poznavanja i poređenja, poricati sve drugo, vodi, kao što znamo, opasnom sužavanju vizure i ograničavanju slobode. Izražajna moć knjige počiva na jeziku kao najobuhvatnijem sredstvu komunikacije među ljudima, zato je ona do danas najznačajniji komunikacijski tehnološki izum, kazala je  na otvaranju 14. Trga od knjige u Herceg – Novom, književnica Vida Ognjenović.

„Neuništivost biblioteke, uprkos trošnosti materije najbolje potvrđuje Aleksandrijska koja je kroz milenijume pretrpela mnoge pošasti i ljudske pohare od kojih je svaka mogla da bude fatalna. Pretrepela je ona i vatru i vodu, i zemljotrese, i vojsku i varvare, i učene kradljivce i one koji su neuko čuvali, i one koji su je skrnavili znajući šta čine. I nije nestala. I nisu je spasili ni carevi,  ni generali, ni gusari, ni osvetnici jer oni njenu moć ne poznaju, niti trgovci ni bankarski meštri, jer je njena vrednost nemerljiva, i sveštenici se plaše njenog idejnog bogatstva i raznolikosti. Spasili su je odani čitaoci svojom neutaživom potrebom za njom“, istakla je u svom govoru Ognjenović.

Otvoren 14. Trg od knjige
Otvoren 14. Trg od knjige

Brojnim gostima i izdavačima. obratila se poželjevši im dobrodošlicu predsjednica hercegnovske Opštine Nataša Aćimović.

Zadovoljstvo je biti na Trgu od knjige, sa knjigama i među knjigama, u vatrometu najrazličitijih biografija, sudbina, života, puteva… i  sanjanih ili željenih događaja i doživljaja, rekla je predsjednica hercegnovske Opštine Nataša Aćimović pozdravljajući brojnu publiku na otvaranju 14. hercegnovskog sajma knjiga na Belavisti.

Šekspir treba da nam bude sagovornik

Prvi program ovogodišnjeg „Trga od knjige“ bio je posvećen značajnom jubileju koji se ove godine obilježava u cijelom svijetu – 400 godina od smrti Vilijama Šekspira. Nadahnuto predavanje naslovljeno „Šta je Šekspir nama, ili mi njemu?“ održala je prof. dr Zorica Bečanović – Nikolić, autorka knjiga „U traganju za Šekspirom“, „Šekspir iza ogledala“ i „Hermeneutika i poetika“, koja se u nastavi i naučnim istraživanjima bavi Šekspirovom stvaralaštvom u kontekstu evropske renesanse i savremenih tumačenja. Poenta  kazivanja prof. dr Zorice Bečanović Nikolić je da Šekspir i danas treba da nam bude sagovornik. Gošća hercegnovskog trga od knjige u avgustu će  o Šekspiru i Lazi Kostiću  govoriti i na kongresu šekspirologa u Šekspirovom rodnom mjestu Stratfordu na Ejvonu.

Otvoren 14. Trg od knjige
Otvoren 14. Trg od knjige

 “Glumac,  kaži nešto smešno”

Irfan Mensur u završnom dijelu programa otvaranja Trga od knjige izveo je monodramu Glumac, kaži nešto smešno koju je sam i režirao. Za Portal Radio Herceg Novog komentarisao je  „estradizaciju pozorišta“.

-Ja nemam  ništa protiv estradnog pozorišta, i ljudi koji to rade, kada to rade jako dobro – ja im se divim. Ali, to su prosto druge niti, to su drugi talasi u razmišljanju. Estrada treba da zabavi, a pozorište je nešto što treba da te opomene, da te uštine ne bi li te probudilo. Ja sam pre za pozorište, nego za opštu zabavu! Nije problem što dolazi do estradizacije pozorišta nego  što publika pozorište počinje da shvata pomalo kao zabavu, a pozorište nije zabava, ono mora da opominje, da otvara oči, da probudi!

1 komentar

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.