15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Osnovano Hercegnovsko turističko udruženje HTU

Herceg-Novi
Herceg-Novi

Novosnovano Hercegnovsko turističko udruženje (HTU), imaće koordinisani nastup na tržištu, daće doprinos utvrđivanju razvojne politike turističke privrede grada i države, učestvovaće u izradi nacrta propisa iz oblasti ugostiteljstva i turizma, u obuci kadrova i suzbijanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije na tržištu Herceg Novog, saopštili su njegovi osnivači na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Ilija Sladović je kazao da su osnivači turističke i rent a car agencije, i izdavaoci privatnog smještaja, a očekuju da im se pridruže hotelijeri, ugostitelji i turistički vodiči.

Jedna od njihovih prvih inicijativa je poziv Turističkoj organizaciji grada, inspektoru za strance i Odjeljenju granične policije  da sarađuju na organizaciji prijavljivanju boravka gostiju.

“Izmjene Zakona o strancima, koje od marta ove godine omogućavaju i turističkim agencijama prijavu gostiju, treba da unesu više reda u ovu oblast”, kazao je Sladović.

Press HTU
Press HTU foto S.Kosić

“Namjeravamo da sa TO optimalno pokrijemo cijelu teritoriju opštine. Na taj način će se smanjiti nepotrebne gužve kojih se sjećamo od prošle godine, kazao je predsjednik UO HTU Ranko Šabanović.

Pojašnjava da bi TO grada trebalo da radi samo na lokacijama, za koje agencije nijesu zaiteresovane.

Tvrdi da neće biti konkurencija Turističkoj organizaciji, jer su njeni članovi, a obavljaće posao u interesu grada, turista.

“Turističke organizacije su spremene da registrovanim davaocima smještaja pruže svaku vrstu usluge – elektronsko prijavljivanje gostiju prema policiji, ali i prema lokalnoj upravi prihoda, čime će se kontrola značajno unaprijediti”, ističe Šabanović i navodi da će zainteresovanima pružiti i svaku vrstu pomoći u vezi sa registracijom kapaciteta, pribavljanje svih neophodnih zakonom propisanih knjiga, obrazaca, i sl.

HTU je najavila pilot projekat kojim učestvuju na opštinskom konkursu za finansiranje NVO.

Planiraju da tokom turističke sezone angažuju učenike hercegnovske Srednje škole, koji će na punktovima od Debelog brijega do Kamanera, dijeliti flajere i mape sa podacima o  smještaju, mjestima gdje turisti mogu da se prijave, i uplate boravišnu taksu. Vjeruju da će na taj način uticati na smanjenje rada dilera.

S. Kosić

Najčitanije