15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – obnovili svih 15 dječijih igrališta

igralište
igralište

Opština Herceg Novi prva je u Crnoj Gori za veoma kratko vrijeme uspjela da obnovi sva dječija igrališta, zahvaljujući dobroj inicijativi i saradnji sa privrednicima.  Akciju je prije godinu inicirala Agencija za izgradnju i razvoj i za to vrijeme uređeno je ukupno 15 dječijih igrališta.  Kompanija M:tel, donirala je sredstva za obnovu  devet i izgradnju jednog novog igrališta u Zelenici.

Popravljen je ili postavljen potpuno novi mobilijar na igralištima u Sutorini,  na Gomili, Crvenom krstu, Toploj 1 i 2, Savini, u Kumboru, Baošićima i u parku u centru grada.  U toku je izgradnja novog igrališta u Zelenici.

-Sva igrališta će biti predata na upravljanje mjesnim zajednicama koje su aktivno učestvovale u saradnji sa javnim preduzećima u pripremi i uređenju terena. U naselju Gomila je postavljena zaštitna ograda oko cijelog igrališta, u cilju bezbjednosti djece – kazao je direktor Agencije Nikša Grgurević.

Istakao je da su na ovaj način pokazali da vode računa o našim najmlađim sugrađanima i stimulišu njihov boravak  na otvorenom prostoru, što utiče na njihovo zdravo odrastanje i pravilan fizički razvoj.

-Otvaranje igrališta prema dosadašnjoj praksi koju je pokrenula Agencija prepuštamo najmlađima, jer je ova akcija namijenjena njima, a donatorima smo se odužili postavljanjem pločica sa imenima. Na svim obnovljenim igralištima biće postavljena rasvjeta   – kazao je Grgurević, ističući da će akcija biti nastavljena i u narednom periodu.

-Dobili smo pozive građana da obnovimo igralište kod Španjole i u naselju Podi. Nastojaćemo i da to brzo realizujemo.  Razmišljamo i kako da novi mobilijar sačuvamo od vandala, a najbolje rješenje je uvođenje video nadzora sa jednim operativnom centrom za praćenje. Mogućnost za to se otvorila uvođenjem led rasvjete. To nije jednostavan projekat zbog zakonskih ograničenja ali ni jeftin, jer samo za postavljanje jednog video nadzora je potrebno oko 430 eura –  kazao je Grgurević.

Direktor kompanije M:tel Vladimir Lučić je istakao da su sa zadovoljstvom podržali inicijativu Herceg Novog.

-Najdraže donacije su upravo za najmlađe i iskreno želimo da djetinjstvo provode u sigurnom ambijentu obnovljenih igrališta. Za proteklih devet godina, donacijama u svim segmentima crnogorskog društva od preko 3 miliona eura, dokazali smo da smo društveno odgovorna kompanija –kazao je Lučić.

Najčitanije