8 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Obilježavanje oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke

 

Ružičasti oktobar
Ružičasti oktobar

Povodom obilježavanja oktobra – mjeseca borbe protiv karcinoma dojke Sekretarijat za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi u partnerstvu sa Službom radiologije Doma zdravlja Herceg Novi organizuje ultrazvučni pregled dojki bez zakazivanja i ljekarskog uputa u utorak, 20. oktobra, od 16 do 18 sati.Ultrazvučni pregled dojke će u Domu zdravlja obavljati dr Goran Pejović , radiolog.

Za detaljnije inforamacije o akciji koja se organizuje u utorak, možete se obratiti Sekretarijatu za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi, na broj telefona 031/323-512 , lokal 222.

Tokom takozvanog ružičastog oktobra u cijelom svijetu se promovišu aktivnosti u borbi protiv raka dojke.

Ova akcija treba da doprinese buđenju lične odgovornosti u cilju ranog otkrivanja bolesti i naglasi važnost stalne brige o o zdravlju žena. S obzirom na prisutnost ovog problema, preventivno djelovanje je najcjelishodnije. Rano otkrivanje i liječenje i porodicu i širu zajednicu najmanje košta, a pozitivan ishod je zabilježen kod 85 % žena koje su se na vrijeme javile svom ljekaru .

O bolesti

Karcinom dojke najčešća je maligna bolest ženske populacije i čini 16 odsto svih malignih bolesti kod žena. Od ove bolesti u Crnoj Gori godišnje oboli oko 250 žena. Ukoliko se otkrije na vrijeme rak dojke se uspješno liječi. Ružičasti oktobar obilježava se u preko 40 zemalja od 1985. godine.

Najčitanije