10 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Obilježavanje Dana primirja na Ilinici 11.novembra

Dan primirja Ilinica
Dan primirja Ilinica

Na Dan primirja, 11. novembra, kada će se obilježiti devedeset osma godišnjica završetak Prvog svjetskog rata na Ilinici iznad Herceg Novog u 12 sati biće položeni vijenci na spomenik francuskim vojnicima palim u Napoleonovima ratovima u Boki Kotorskoj.

Na Ilinici, iznad sela Žvinje u Opštini Herceg-Novi se nalazi spomenik francuskim vojnicima palim za Napoleonove vladavine u Boki Kotorskoj. Taj spomenik su, u njihovu čast, podigli1919 godine vojnici 126. odreda francuske Armije “Les Poilus d’Orient” ili u slobodnom prevodu “Solunski ratnici” koji su se ovdje našli nakon oslobođenja Crne Gore i Boke.

Polaganju vijenaca prisustvovaće predstavnici ambasade Francuske u Crnoj Gori koje će predvoditi ambasadorka Kristin Tudik, prvi savjetnik Žan Žak Forte i poslanik Pjer Iv Lbornj, Francuzi koji žive u našoj zemlji, kao i predstavnici Opštine Herceg Novi, Mjesne zajednice Igalo i novske nevladine organizacije za njegovanje francuskog jezika, kulture i umjetnosti „Avenir“.

Dan primirja – 11. novembar obilježava se kao dan sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata. Tog dana 1918. godine potpisano je primirje između sila Antante i Njemačke, čime su okončana neprijateljstva na Zapadnom frontu.

Najčitanije