14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Konzervacija gradilišta do 25.juna

Hercegnovska rivijera - Gradilište
Hercegnovska rivijera – Gradilište

Sаniranje i konzerviranje na gradilištu kanalizaionog sistema duž hercegnovske rivijere biće zаvršeni do 25.junа, saopštili su na današnjoj konferenciji za medije Nikolа Gojković predsjednik opštine Herceg – Novi i Andrijа Rаdmаn predsjednik Skupštine opštine.

„Od dаnаs ovаj posаo rаdi sedаm ekipа nа isto toliko lokаcijа. Izvode ih podizvođаči „Ćeltikćogluа“ аli to nije vrаćаnje nа ugovor sа ovom kompаnijom već se ovаj posаo obаvljа po posebnom sporаzumu”, kazao je nа dаnаšnjoj konferenciji zа novinаre predsjednik opštine Nikolа Gojković.

Nа hronologiju dogаđаjа vezаnih zа kаšnjenj izvođenjа rаdovа nа kanalizacionom sistemu i spor koji se tim povodom otvorio podsjetio je predsjednik Skupštine opštine Andrijа Rаdmаn.

Gojković i Radman na press
Gojković i Radman na press

Rаzgovori o nаstаvku rаdovа nа izgrаdnji kolektorske mreže biće nаstаvljeni i očekuje se dа će do 15. septembrа naći prаvo rješenje kаko bi se posаo nа ovoj kаpitаlnoj investiciji nа jesen nаstаvio.

Hronologija činjenica i dešavanja u vezi sa istekom a potom i raskidom Ugovora sa turskom kompanijom Ćeltikćoglu u periodu od 18. februara do danas

Nova opštinska uprava zatekla je Projekat izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u veoma lošem stanju i izvođača radova – tursku kompaniju Ćeltikćoglu, koji ne ispunjava svoje obaveze ni u pogledu kvaliteta ni u pogledu rokova.

  1. februara istekao je drugi ugovorni rok za završetak radova na Projektu.

Pokušaji da se izvođač radova pregovorima privoli da ispunjava svoje obaveze nije urodio plodom. Održane su desetine sastanaka tim povodom ali kompromis nije mogao da se nađe. Glavne tačke sporenja bile su u tome što je Opština Herceg Novi tražila da se ubrza dinamika i da se dodatno garantuje da će planirani radovi biti završeni dok je izvođač insistirao da im se odobri produženje roka kroz novi aneks ugovora. To bi za Opštinu značilo da se odriče svojih odštetnih zahtjeva zbog kašnjenja radova u vrijednosti od oko 2 miliona eura.

Predstavnici opštine jasno su stavili do znanja izvođaču radova da nemaju ni zakonsko ni moralno ni bilo koje drugo pravo da se odreknu tolikog iznosa. Osim toga, zbog kašnjenja radova grad je trpio i dalje trpi ogromne štete. Sa razrovanim i razrušenim ulicama, Šetalištem i drugim javnim objekatima, nepripremljen ulazi u treću turističku sezonu.

Hercegnovska rivijera - Gradilište
Hercegnovska rivijera – Gradilište

Odgovor izvođača na ovakav stav Opštine bio je obustavljanje radova. Na gradilištima se sporadično moglo vidjeti po nekoliko radnika koji nisu ništa radili.

Procjenjujući da će, ukoliko taj izvođač radova i dalje ostane, Opština imati dva problema – nepripremljen grad za turističku sezonu i nemogućnost da se u posao konzerviranja gradilišta uvede drugi izvođač, aktivirane su garancije izvođaču u vrijednosti od oko 4,2 miliona eura i upućeno mu je obavještenje šta treba da koriguju u roku od 28 dana da bi saradnja mogla da se nastavi.

Za tih 28 dana ni jedan od 20 zahtjeva koje su Opština Herceg Novi zajedno sa investitorom – Društvom za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Agencijom za implementaciju Projekta – Vodakomom i kompanijom za nadzor – Dalem, uputile izvođaču radova nije ni započet a kamoli završen. Time su se stekli uslovi da se sa njima raskine ugovor. Procedura raskida ugovora sprovedena je uz saglasnost i podršku KFW banke. Najava o raskidu ugovora poslata je 30. aprila a raskid ugovora je stupio na snagu 14. maja. U međuvremenu je održano desetak sastanaka na kojima je izvođač – firma Ćeltikćoglu, insistirao – da se povuče najava raskida, da im se oslobodi novac od garancija i da se napravi novi aneks ugovora o produžetku roka izgradnje. U tom slučaju Opština bi ostala bez odštete koju izvođač treba da plati.

Hercegnovska rivijera - Gradilište
Hercegnovska rivijera – Gradilište

Nakon raskida Ugovora sa kompanijom Ćeltikćoglu, sklopljen je Ugovor o radovima na konzerviranju gradilišta sa kompanijom Mas Gintaš, koja izvodi radove na postrojenju za preradu otpadnih voda. Ugovor je predložila i dala saglasnost na njega KFW banka. Kad je Mas Gintaš trebalo da uđe u posao iz Kompanije Ćeltikćoglu počeli su pritisci i opstrukcije putem medija u vidu predlaganja privremenih mjera, prijetnje sudskim postupcima, obezbjeđenja dokaza…, što je investitora onemogućavalo da uvede drugog izvođača u posao.

Smatrajući da je s pravne strane na dobrom putu, i da ne prijeti nikakva opasnost od rješavanja ovoga spora i njegovog ishoda, lokalna uprava je insistirala na svojim stavovima ali, imajući u vidu vrijeme i okolnosti – da treba da uđemo u treću turističku sezonu sa razrovanim gradom , prihvaćena je inicijativa Ministarstva održivog razvoja i turizma da se još jednom pokuša naći kompromis. Ministarstvo je sugerisalo predstavnicima Ćeltikćoglua da je u obostranom interesu da postignu kompromis sa Opštinom Herceg Novi.

Prije četiri dana održan je sastanak sa predstavnicima izvođača i svih podizvođača – Milenuium, Albstar i CMC. Na tom sastanku suprotstavljene strane su se usaglasile da je nesporno da je Ugovor raskinut, da postoji mogućnost, kao iskaz dobre volje, da se svi sporovi riješe mirnim putem i da Ćeltikćoglu sa svojim podizvođačima vrati gradilišta u pređašnje stanje odnosno da ih konzervira i obezbjedi kako bi grad dočekao spremno turističku sezonu.

Taj gest dobre volje izvođaču radova je otvorio mogućnost, da kroz novi sporazum, ukoliko ispoštuje postignut dogovor i ne bude insistirao na aneksu ugovora, razgovara sa investitorom o vraćanju ugovora na pravnu snagu i nastavku radova na Projektu. Opština je dobila i dodatne garancije da više neće biti problema sa realizacijom Projekta . Sa kompanijom Ćeltikćoglu je juče ( 2. 06. 2015. ) potpisan Sporazum u kome je defuinisano da će oni zajedno sa svojim podizvođačima obezbjediti gradilišta i konzervirati radove do 25. juna. Sporazum o konzervaciji gradilišta nije u vezi sa Ugovorom koji je raskinut.

Najčitanije