11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Kancelarije za međunarodnu saradnju obezbjedila 600 hiljada eura i aplicirala za sredstva kroz još 15 projekata

Mračević sa saradnicama
Mračević sa saradnicama

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg-Novi je za godinu rada postigla krupne korake u prekograničnom povezivanju u unapređivanju imidža Grada kao pouzdanog partnera. Za Opštinu je kroz projekte obezbijeđeno preko 600 hiljada eura bespovratnih sredstva, aplicirala je za sredstva kroz još 15 projekata, unaprijeđen je odnos sa starim partnerima i uspostavljena saradnja sa novim opštinama i organizacijama.

“Čini mi se da smo rezultatima potvrdili da je osnivanje Kancelarije za međunarodnu saradnju bio odličan potez ove lokalne uprave. Osnivanjem Kancelarije pri Kabinetu predsjednice, pokazalo se da Opština Herceg-Novi uviđa značaj međunarodne saradnje za razvoj lokalnih samouprava, kao i da je svjesna da Herceg Novi kao grad na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosna i Hercegovina ima odlične predispozicije za razvoj i snaženje regionalne saradnje”, kazala je rukovodilac Branka Mračević na današnjem radnom doručku sa predstavnicima medija, kojim je obilježena godišnjica rada Kancelarije. Ona se novinarima zahvalila na korektnom izvještavanju i dobroj saradnji, za koju se nada da će trajati.

Opština Herceg-Novi trenutno realizuje četiri projekta, čija je vrijednost preko 600 hiljada eura.

“Otvorimo granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja” je projekat sa Asocijacijom za demokratski prosperitet ZID iz Podgorice, Asocijacijom Mi iz Splita i Udrugom putničkih turističkih agencija iz Hrvatske – vrijedan 376.742,99 eura.

“Dobrodošli u Evropu: integracija, inkluzija i internacionalizacija’’ je projekat u okviru progama Evropa za građane – vrijedan 150.000 eura.

Opština Herceg-Novi je jedina lokalna samouprava koja je uspjela da iskoristi skoro maksimalan iznos finansijske podrške u okviru programa Ujedinjenih nacija za razvoj Crna Gora i projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”. Za projekat ”Zamjena i ugradnja LED rasvjete, održavanje i upravljanje javnom rasvjetom u opštini Herceg-Novi – Ugradnja dekorativne LED rasvjete u Starom gradu i na Sat kuli” odobren je grant u visini od 120.000 eura.

Herceg-Novi je partner i na projektu Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore pod nazivom ‘’Edukacija stručnjaka zelene gradnje’’ koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ambasade Savezne republike Njemačke u Podgorici. Troje službenika Opštine će besplatano pohađati kurs, čija je vrijednost 10.000 eura po osobi, nakon čega će imati međunarodno priznate sertifikate za Stručnjake zelene gradnje – GBPro.

Opština Herceg Novi
Opština Herceg Novi

Takođe, odobren je koncept projekta “Lokalno partnersvo za snažniju socijalnu i radnu inkluziju osoba sa invaliditetom i pripadnika RE populacije” u okviru IPA Programa za razvoj ljudskih resursa 2012-2013. Na poziv Ministarstva finansija, 10. juna je predata cijela aplikacija. Na ovom Konkursu, Opština Herceg-Novi je nosilac projekta, a njeni partneri su dvije lokalne NVO, i to “Nova šansa u Novom” i “Mladi Romi”.

Herceg-Novi je aplicirao i za niz drugih projekata.

U Jadransko – jonskom programu Herceg-Novi je sa partnerima aplicirao sa sedam projekata čiji je ukupan budžet za našu Opštinu skoro milion eura.

Sa pressa
Sa pressa

U okviru Programa trilateralne saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore predate su aplikacije za 4 projekta, u kojima je Hreceg-Novi sarađivao sa partnerima iz susjednih država. Ukupna vrijednost ovih projekata za sve je preko 6 miliona eura.

Opština Herceg-Novi postala je tokom protekle godine postala član ALDE – Evropske Asocijacija za lokalnu demokratiju i Jadransko Jonske Euroregije, a rukovodilac Kancelarije Branka Mračević izabrana je za člana Upravnog odbora i potpredsjednicu te asocijacije.

Herceg-Novi je od ove godine i najmlađa, 27.članica Jadransko jonske euroregije, podsjetila je Mračević i poručila: “Članstvo u ovim organizacijama doprinosi jačanju uticaja zemljama članicama, kao i u drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama”.

Obnovljene su i ojačane veze sa pobratimskim gradovima Novo Mesto (Slovenija), Barleta (Italija) i Levanger (Norveška). Herceg Novi se pobratimio sa opštinom Mali Zvornik (Srbija). Na inicijativu Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, inicirana je saradnja između Opštine Herceg-Novi i Kineskog grada Deyanga iz pokrajine Sichvan. Pored toga, uspostavljena je odlična saradnja sa opštinama: Dubrovnik, Konavli, Rijeka, Zadrar, Šibenik, Trebinje i Banja Luka, Ljubljana i Bolonja.

“Plan je da se sa ovim i drugim gradovima sa kojima se budemo povezali u što je moguće većoj mjeri intezivira institucionalna, ali i saradnja među ljudima”, kazala je Mračević.

Najčitanije