7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Izbori za lokalni parlament

Herceg - Novi
Photo: Boka News – Herceg Novi

Opštinska izborna komisija od sutra do 19.novembra prima Izborne liste učesnika vanrednih lokalnih izbora koji će u Herceg Novom biti održani 14.decembra.

Novina u zakonu je da će podrška nekoj izbornoj listi moći da se da isključivo u prostorijama Opštinske izborne komisije gdje će na zahtjev partije biti otvorene knjige potpisa, a ne kao što su ranije partije same sakupljale potpise birača i donosile ih na verifikaciju OIKomisiji, kazala je Predsjednica OIK u Herceg Novom, Dobrila Šakotić i podsjetila je da svaka partija koja želi da učestvuje na izborima, a nema poslanike u državnom parlamentu, mora dostaviti minimum 194 potpisa podrške listi, na osnovu odluke koja je donijeta prije sedam dana.

Prikupljanje potpisa obavljaće se pred Opštinskom izbornom komisijom svakog radnog dana od 9 do 14 i od 17 do 19 sati.

U martu ove godine usvojen je novi izborni zakon čije odredbe, između ostalog nalažu i primjenu elektronske identifikacije birača na samim izbornim mjestima. Šakotić pojašnjava da te odredbe zakona spadaju u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova i njihova primjena trebalo bi da počne od 1.novembra pa bi ih, u skladu sa tim, trebalo primjeniti i u Herceg -Novom.

Biračka mjesta se određuju do 24. novembra.

Najčitanije