16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – odobren projekat “Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima”

Kanli Kula – amfiteatar

Projekat “Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima” u kojem je partner Opština Herceg Novi podržan je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Vodeći partner na projektu je Muzej Grada Šibenika, a ostali su, pored Herceg Novog, Muzej Grada Zjenice i Opština Klis.

Projektom su obuhvaćene tvrđava Sv. Mihovila u Šibeniku, tvrđava Klis u istoimenom gradu, Vranduk u Zenici i Kanli Kula u Herceg Novom.

Prema planu, Kanli Kula će biti dio takozvanog „kulturnog 3D mappinga“, a rezultati aktivnosti biće nove ponude – “pametne naočare” kroz koje će posjetici moći da vide i iskuse kako je tvrđava nekada izgledala i za koje namjene je bila korišćena, kao i moderni audio vodič.

Projekat želi istoriju utvrđenja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore prikazati uz pomoć modernih tehnologija i tako podstaći nove verzije i vizije kulturnog turizma.

Cilj je razvoj i unapređenje postojeće turističke ponude, kroz inovativan pristup i upotrebu digitalnih sadržaja. Tvrđave, kao kulturno-istorijsko nasljeđe neprocjenjive vrijednosti, oživjeće na održiv način, objasnili su iz opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Kanli kula

Takođe, kroz rad na projektu biće značajno osnažena prekogranična saradnja četiri partnerska grada i unaprijeđeni njihovi kapaciteti kada je u pitanju upravljanje projektima.

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 1.390.728 eura, od čega je za opštinu Herceg Novi opredijeljeno 213.373 eura.

Herceg - Novi
Herceg – Novi

Za dodjelu sredstava u tematskom prioritetu 3. – „Unapređenje i razvoj turizma i zaštita kulturne i prirodne baštine“ ukupno je prijavljeno 37 projekata, a projekat “Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima“ našao se među pet odabranih za finansiranje.

Najčitanije