17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – dobija avanturistički park kroz projekat “Adriatic canyoning”

Split 30.maj

Ugovor za projekat “Adriatic canyoning” potpisan je juče u Splitu, čemu su prisustvovali predstavnici projektnih partnera iz tri zemlje, među kojima i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Ugovor o bespovratnim sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 1.598.253 eura za projekt „Adriatic Canyoning“ potpisali su ispred Evropske komisija predsjednica Upravljačkoga tijela Stellu Arneri i  Miro Kraljević, gradonačelnik Širokoga Brijega, koji je vodeći partner.

Potpisivanju ugovora je prisustvovala direktorica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske, a ispred hercegnovskog projektnog tima Nikša Grgurević, Milica Berberović i  Tonka Tomašević.

„Adriatic Canyoning“ projekat je Grada Širokog Brijega, kao lidera, i partnera:  Opštine Grude, Grada Drniša, Grada Obrovca, Razvojne agencije Zadarske županije “Zadra nova” i Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Odabran je za finansiranje po prvom pozivu prekogranične saradnje Interreg-IPA Hrvatska – Bosna i Hercegnovina- Crna Gora, na koji je šest partnera apliciralo u junu prošle godine.

Zahvaljujući ovom projektu Herceg Novi i Boka će dobiti prvi avanturistički park, u podožju Orjena, na Vrbanju.

Implementacija počinje 1.jula 2017 godine, a planirano trajanje projekta je 30 mjeseci. Za avanturistički park u zaleđu Herceg Novog projektom je opredjeljeno 305.000 eura.

Avanturistički park

Projektom „Adriatic Canyoning“ želi se podstaknuti razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije: Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj i Vrbanj u Crnoj Gori – mjesta značajne  kulturne, istorijske i prirodne baštine,  koja nisu dio postojeće turističke ponude, a koja će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma. Između ostalog, biće kreiran i prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korišćenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promocija aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni rast, objašnjavaju iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Flora Art

Kako je iz Agencije ranije saopšteno, projektom je zamišljeno da avanturistički park na Vrbanju bude najsavremeniji u regionu.  Park će imati tri nivoa platformi sa raznovrsnim mostovima i preprekama, kao i poligon za djecu. U krugu parka  predviđeno i formiranje trim staze sa spravama za vježbanje, kao i manje nadstrešnice, prostora za logorsku vatru, amfiteatra za časove u prirodi i slično.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije