H.Novi – Deseti Guitar art summer fest

Guitar art summer fest, biće održan po deseti jubilarni put u Herceg - Novom od 15. do 20. avgusta

H.Novi - Deseti Guitar art summer fest
H.Novi – Deseti Guitar art summer fest

Guitar art summer fest, biće održan po deseti jubilarni put u Herceg – Novom od 15. do 20. avgusta. Program je bogatiji i glamurozniji nego ranijih godina i može se podjeliti u četiri segmenta – koncerti uglednih muzičara, izložbe, predavanja i druženja.

„Ako već imamo divan ambijent onda to svakako moramo iskoristiti da ga oplemenimo bogatim sadržajem kakav predstavlja Guitar art summer fest. Programom će biti predstavljeni i slika i zvuk, tako da će svako od posjetilaca moći da formira neki svoj poseban doživljaj ove manifestacije, a kako je ovo deseti, jubilarni susret Novoga i gitare, već smo prepoznati kod gitarista širom svijeta kao grad umjetnosti” kazala je na konferenciji za novinare presjednica opštine Herceg Novi Nataša Aćimović.

Direktorica Turističke organizacije Herceg Novi Bojana Blagojević pohvalila je saradnju koju imaju sa organizatorima Festivala, u korist bolje promocije grada. Ove godine, biće snimljen zajednički dokumentarac od 7-8 minuta koji će na najbolji način prestavljati festival i grad, sa kojim će Turistička organizacija nastupati na sajmovima. – U tome će nam pomoći poznati novinar i gitarista Gaj Trevis, urednik londonskog magazina “Klasikal Gitar”, kazala je Blagojević na konferenciji za novinare.

Budžet Festivala ove godine iznosi oko 30 hiljada eura, od čega je 10 hiljada obezbijedila Opština Herceg Novi, a 5 hiljada lokalna Turistička organizacija. Suorganizator festivala je Javna ustanova kulture Herceg-Fest.

“Bez njihove pomoći, ovaj festival ne bi mogao da postoji”, istakao je osnivač i direktor Guitar art summer festa Boško Radojković. Po njegovoj zamisli jubilarni festival je rezime svih prethodnih.

Koncertni program festivala će 15. avgusta u 21 sat otvoriti Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, koji su na prvom festivalu, 2006. godine, imali koncert koji publika i danas pamti. Isto veče na Kanli kuli pridružiće im se i braća Teofilović. Na istoj pozornici nastupiće 17. avgusta Amira Medunjanin – ovaj put u kvartetu. Tvrđava je 19. avgusta rezervisana za fado kvartet portugalskog maestra Antonia Šainja, koji ove godine slavio 50 godina karijere. Veče fado muzike organizovano je u saradnji sa ambasadom Portugalije u Beogradu.Ulaznice na Kulu su od danas u prodaji – cijena za veče je 10 eura, a komplet karata za tri večeri košta 22 eura.

Na Trgu od muzike ljubitelje gitare 16. avgusta očekuju Guitaneon duo – Aleksandar Nikolić i Zoran Anić donose kombinaciju gitare i bandaneona. Tradicionalno Veče mladih telenata je 18. avgusta a na zatvaranju 20. avgusta nastupiće sekstet crnogorskih umjetnika – Srđan Bulatović, Darko Nikčević i Dragoljub Đuričić ansambl. Na zatvaranju će učestvovati i plesači Kulturno sportskog centra Diano iz Herceg Novog, što dopunjuje koncept ovogodišnjeg festivala – “Žicama konektujemo u gradu Umjetnosti”. Svi koncerti na Trgu su besplatni.

U Muzičkoj školi se svakodnevno organizuju individualni i grupni časovi sa profesorima . “Na ovaj način motivišemo i naše takozvane klasičare da od pravih ljudi uče da sviraju, unaprede svoja znanja i veštine”, istakao je Radojković. Ove godine će predavanja imati i Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, 16. avgusta u 11 i 13 sati.

U okviru Guitar visual art segmenta jubilarnog festivala ove godine su pripremljene tri izložbe, saopštila je Ljiljana Marinović iz galerije Sue Ryder.

Izložba “Konektujemo umjetnost” okuplja troje hercegnovskih umjetnika – Vanju Berberović Šuberić, Vanju Vikalo i Nikolu Ćurčina. Njihovi radove će biti izloženi od Sat kule, preko Belaviste do Trga od muzike. Uličice Starog grada će biti pokrivene djelima čija je tema autentična veza između Herceg Novog i gitare – osam fotografija Vanje Berberović Šuberić, 6 objekata Vanje Vikala i 12 crteža Nikole Ćurčina. Anđela Petkovski, pobjednica prošlogodišnjeg konkursa koji je festival osnovao za mlade stvaraoce, imaće izložbu u galeriji Sue Ryder. Ona kroz 10 fotografija sa koncerata, koje su simbioza dokumentarnog i umjetničkog, prikazuje kako energija muzike djeluje i vizuelno. Treća izložba je “Devet godina, devet panoa”. Na Trgu od muzike (Trg Mića Pavlovića) će kroz fotografije biti prikazana retrospektiva minulih festivala. Autor je Želimir Gvojić, koji je svojim objektivom pratio sve festivale.

Novosti – Gutar art midnight caffe i bioskop na Trgu od muzike

Deseti rođendan festivala biće upamćen i po jednom novitetu za koji se organizatori nadaju da će postati tradicija – druženje nakon koncerata u bašti Gradske kafane.

Menadžer Gradske kafane Jovan Vukalović istakao je da festival mnogo znači za grad, ali i ugostitelje, te da ovakve događaje moraju podržati.

“Imaćemo šest prelijepih večeri, sa zaista vrhunskim umjetnicima. Mislim da će njihova muzika, uz prepoznatljivost i duh Gradske kafane, pružiti posjetiocima predivan ugođaj”, rekao je Vukalović.

Prve i treće noći nastupiće Madicine band iz Srbije, 16. avgusta publika će uživati u tango večeri uz Zorana Anića i Aleksandra Nikolića, koji će nakon koncerta na Trgu od muzike imati svoj blok i na terasi Gradske kafane. After parti će 18. avgusta biti posvećen džezu, uz zvuke tria Dragomira Đorđevića, 19. avgusta biće to fado veče uz sastav maestra Antonia Šainja. Noć kasnije, Goodbye party uz zvuke gitara Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića.

Dvije noći, 16. i 18. biće organizovana bioskopska uvertira koncertima na Trgu od muzike. “Želimo da podstaknemo ljude da ne dođu tačno u 21 sat pa pravo na koncert, već u 20 sati i da popiju piće ( neko lijepo vino), dok će se na velikom vido bimu prikazivati muzički i klasični filmovi ili dijelovi iz filmova”, saopštio je direktor festivala Boško Radojković.

Program Festivala KONCERTNI PROGRAM:

  1. 08. 2015. Kanli kula (Stari grad) (svečano otvaranje)

21:00 Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić

22:00 Miroslav Tadić i Braća Teofilovići

  1. 08. 2015. Trg od muzike (Stari grad) GITANEON DUO

21:00 Zoran Anić & Aleksandar Nikolić, gitara & bandoneon

  1. 08. 2015. Kanli kula (Stari grad)

21:00 Amira Medunjanin kvartet

  1. 08. 2015. Trg od muzike (Stari grad)

21:00 Veče mladih talenata

  1. 08. 2015. Kanli kula (Stari grad)

21:00 Antonio Chainho kvartet

  1. 08. 2015. Trg od muzike (Stari grad) – svečano zatvaranje

21:00 – Srđan Bulatović, Darko Nikčević i Dragoljub Đuričić ansambl

NOVO NA FESTIVALU: GUITAR ART MIDNIGHT CAFE

Ljetni after parti u bašti Gradske kafane

15 – 20. avgust 2015. u 23:00

15.08 WELCOME PARTY – Madicine band

16.08. TANGO NIGHT – Zoran Anić i Aleksandar Nikolić

17.08. FANKY NIGHT – Madicine band

18.08. JAZZ NIGHT – Dragomir Đorđević tro

19.08. FADO NIGHT – sastav Antonio Chainho

20.08. GOODBYE PARTY – Srđan Bulatović i Darko Nikčević

GUITAR VISUAL ART

  1. – 20.08.2015. Stari grad; galerija Sue Ryder, Trg od muzike

15.08. u 19:00 – otvaranje ispod hercegnovske Tore

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.