10 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Dani frankofonije 2015.

Dani frankofonije
Dani frankofonije

Muzičko-scenski program u organizaciji NVO „Avenir“, inspirisan djelima frankofonih književnika od Šarl Peroa i njegove čuvene „Crvenkapice“, Bodlera, Flobera, Prevera do savremenog nobelovca Patrik Modiana, te nezaobilaznih šansonjera Iv Montana i Žaka Ditrona, biće izveden u subotu 14. marta u 18 sati u dvorani „Park“, Herceg – Novi.

Svečanosti će prisustvovati predstavnici ambasade Francuske u Crnoj Gori na čelu sa ambasadorkom Veronik Brumo i predstavnici Opštine Herceg-Novi.

NVO „Avenir“ je osnovana 2006. godine kao udruženje za njegovanje francuskog jezika i kulture, i od tada svake godine Dane frankofonije obilježava u Herceg-Novom različitim programima.

Od 2010. godine Crna Gora je u svojstvu promatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Frankofonija (fr. La Francophonie; službeni naziv: Međunarodna organizacija Frankofonija (l’Organisation internationale de la Francophonie)) je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija koji koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik. Frankofonija je francuski izraz, skovan 1880. od strane francuskog geografa Onésimea Reclusa, kojim je označio zajednicu ljudi i država koje koriste francuski jezik.

Najčitanije