10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Da je vječna Crna Gora!

Dan nezavisnosti i 1000 godina državnosti Crne Gore, obilježeni su u Herceg Novom sadnjom deset stabala masline u Parku nezavisnosti, kao i „Trkom nezavisnosti“ u kojoj je učestvovalo 110 takmičara.

Kako je na otvaranju ceremonije kazala Nevena Keković ispred Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista, današnji datum objedinio je dva značajna segmenta; našu slavnu istoriju i istoriju koju će buduće generacije ovdje učiti i biti joj dosljedne, a tu istoriju stvaramo upravo mi i sada.

Ona je poručila mlađim ljudima i onima koji bi trebalo da nastave tekovine koje su nam svima znane i značajne, da imaju na što biti ponosni, na našu zemlju i državne simbole, na svaku stopu zemlje koja je naša, svih nas podjednako.

-Teško je dostići ideal, ali nije nemoguće. Može se postići jedino predanim radom, iskrenom voljom i istrajnošću. I zato ovaj dan obilježavamo vrlo simbolično – kulturom, umjetnošću, sportom, ali i na još jedan poseban način. Sa deset maslina kao deset godina obnove nazvisnosti Crne Gore, kao deset vijekova naše državnosti. Masline, kao drvo koje simboliše mir i koje simobiliše dugovječnost. Svojoj zemlji želimo slobodu, mir i dugovječnost, kazala je Keković na otvaranju Parka nezavisnosti, nakon čega je uslijedila sadnja stabala masline.

Iz parka je nakon otvaranja krenuo promenandi koncert „Đir muzika“, Gradske muzike Herceg Novi i Mjesne muzike Đenovići, do Trga Nikole Đurkovića, gdje je bio start „Trke nezavisnosti“.

Herceg Novi - Da je vječna Crna Gora
Herceg Novi – Da je vječna Crna Gora

Učesnici su trčali kraću i dužu trasu sa ciljem na Škveru. U muškoj konkurenciji na dužoj trasi najbolji je bio Dragoljub Koprivica, a nakon njega Perica Vučković i Uroš Vujičić. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Đorđina Gugolj, a za njom i Lidija Vukić i Anđela Davidović.

Najbolji u mlađim konkurencijama bili su Mirko Konjević i Jelena Zorić. Drugo i treće mjesto u muškoj kategoriji zauzeli su Filip Aleksandar i Miloš Radovanović, a u ženskoj Nataša Radović i Anđela Rogač. Najbolji su nagrađeni medaljama i peharima.

Herceg Novi - Da je vječna Crna Gora
Herceg Novi – Da je vječna Crna Gora

Za večeras su zakazana i dva koncerta u okviru programa „Grad pjeva“. Na terasi ispred hotela „Rudnik“ nastupiće klapa Stari kapetan, a na Škveru Boka bend. Oba koncerta počinju u 20.30 sati. U skladu sa tradicijom, gostima će se u znak dobrodošlice služiti suve smokve i loza.

Najčitanije