9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Član Evropske asocijacija za lokalnu demokratiju

Herceg - Novi panorama ulaza u Boku i pogled na Škver
Photo: Boka News

Opština Herceg-Novi postala član ALDE – Evropske asocijacija za lokalnu demokratiju. Na Generalnoj skupštini u Podgorici, 9.maja dobila je povelju o članstvu, odnosno partnerstvu.

ALDA je organizacija posvećena promociji dobrog vladanja u lokalnoj samoupravi i učešća građana na lokalnom nivou. Bavi se aktivnostima koje olakšavaju vezu između lokalnih vlasti i građanskog društva.

Herceg-Novi je predstavljala potpredsjednica opštine dr Tamara Vujović.

„U razgovou sa zvaničnicima dobili smo uvjeravanja da će pomoći Opštini Herceg-Novi u razvoju svih projekata koji se odnose na teme učešća građana u radu lokalne administracije „ kazala je Vujovićka. Osim naše opštine članovi ALDE su i opštine – Bijelo Polje i Ulcinj.

Na Skupštini je učestvovalo 150 delegata iz svih zemalja članica. Delegatima se obratio i šef delegacije Evropske Unije Mitija Drobnič.

ALDA postoji već 15 godina i njihovi članovi su iz svih zemalja EU. ALDA i Agencije za lokalnu demokratiju blisko sarađuju sa Savjetom Evrope i sa institucijama Evropske unije. Ova organizacija danas predstavlja lidera u velikim evropskim programima koji se odnose na teme učešća građana i decentralizovane saradnje. Organizacija ima četiri sjedišta u Vićenci, Strazburu, Subotici i Skoplju, i naročito je aktivna u zemljama zapadnog Balkana.

Najčitanije