16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – blaže restrikcije i ljeto bez obustave vodosnabdijevanja

Herceg - Novi
Herceg – Novi

Opština Herceg Novi očekuje da nakon 30. maja, kada završavaju restrikcije vode na teritoriji opštine zbog sanacije hidrotunela Gorica – Plat, građani imaju uredno vodosnabdijevanje tokom i nakon turističke sezone.

Novljani su svjedoci da je, iako u prvi mah najavljene kao restrikcije po kojima će građani dobijati vodu dva puta po dva sata dnevno, situacija sada drugačija. Potrošači od Debelog brijega do Kamenara vodu dobijaju u već najavljenim terminima, ali u trajanju od tri do šest sati, osim potrošača koji se snabdijevaju preko rezervoara Stanišića dubrava, koji vodu dobijaju u trajanju od dva do četiri sata u najavljenim terminima.

Podsjetimo i da je prošle godine naš grad “pretrpio” restrikcije u junu, u trajanju od tri sedmice, i druge u oktobru, u trajanju od 20 dana, što se prvi put desilo u poslednjih 30 godina. Iako sa izuzetnom lošom hidrološkom situacijom, nakon junskih restrikcija, građanima je obezbjeđeno uredno vodosnabdijevanje.

Lokalna uprava i predstavnici preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, početkom marta ove godine inicirala su sastanak sa predstavnicima Hidrocentrale na Trebišnjici, kao i sa generalnim direktorom te kompanije Gordanom Mišeljićem. Na tom sastanku su predstavljeni problemi koje naš grad ima za vrijeme odvijanja sanacionih radova na hidrotunelu Gorica-Plat.

Herceg Novom veliku razliku predstavlja vrijeme saniranja tunela, odnosno da li će biti u maju ili junu, kada je potrošnja vode na većem nivou, na šta je kolegama iz Trebinja i ukazano. Ostvarena je dobra saradnja, te su Opštini Herceg Novi izašli u susret i promijenili termin izvođenja sanacionih radova za period od 14. do 30. maja, što je za naš grad povoljno, zbog manjeg broja turista i manje potrošnje vode, poručuju iz Opštine herceg Novi.

Iako godinama nisu ostvareni kontakti sa predstavnicima Hidrocentrale na Trebišnjici, komunikacija sa njima sada je na odličnom nivou. Takođe, hercegnovski Vodovod ima dobru poslovno tehničku saradnju sa Konavoskim komunalnim preduzećem.

Kako bi majske restrikcije bile blaže i naš grad imao poboljšano vodosnabdijevanje u periodu obustave vode sa Plata, urađeni su i dodatni napori na spajanju lokalnog izvorišta Ljuta, čeličnim cjevovodom fi-600 u mjestu Karasovići, čime je obezbjeđeno dodatnih 60 sekundnih litara.

Kako su ove godine restrikcije zbog sanacije tunela Plat u povoljnijem periodu, a neće ih biti na jesen, Opština Herceg Novi očekuje uredno vodosabdijevanje na teritoriji cijele opštine tokom i nakon turističke sezone. Dužih prekida vodosabdijevanja svakako neće biti, a radnici preduzeća “Vodovod i kanalizacija” trudiće se da manje havarije na cjevovodima koje nije moguće predvidjeti otklone u najbržem mogućem roku. Takođe, poboljšanje kvaliteta vodosabdijevanja očekuje se priključenjem  Herceg Novog na sistem regionalnog vodovoda.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije