15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – 32. Dani muzike

Sa pressa
Sa pressa

Koncertom kvinteta Masala koji će izvesti djela Astora Piazzolla u petak veče 10. jula, u Dvorani Park počinju 32. Dani muzike.

Za deset dana trajanja festivala biće organizovano šest festivalskih večeri na kojima će nastupiti 16 umjetnika iz Evrope i Azije, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare, JUK „Herceg fest”.

“Pojava da se intenzivnije praćenje kulturnih događaja uskladi s danima aktivnog ljetovanja, koja ide u korak sa tendencijama savremenog društva da se u zahuktalom tempu življenja istovremeno zadovolji više vrsta potreba i očekivanja, ali i steknu informacije svake, pa i umjetničke vrste, usklađena je na našoj manifestaciji interesovanjima širokog kruga posjetilaca, i vjerujemo da ih i naš ovogodišnji programski koncept neće iznevjeriti”, kazao je umjetnički direktor i selektor festivala pijanista Boris Kraljević.

On je istakao da se koncipirajući program Dana muzike oslonio na mladost, “koja će, upućena na solističku i kamernu muziku, već na svečanom otvaranju, dati inicijalni impuls, održavajući potom i dalji smjer i tok Festivala”.

Plakat dani muzike 2015 final za stampu
Plakat dani muzike 2015 final za stampu

“U bogatstvu i raznolikosti svjetske muzičke baštine koju njeguju od početka sviračkog stasavanja (počev od baroknih do savremenih kompozitora), pronalazeći u cijeloj muzičkoj istoriji izvorište i podsticaj individualnoj umjetnosti interpretacije, svi odabrani izvođači pronašli su i svoj festivalski repertoar, koji smo kao organizatori i selektori zajedno uobličili i rasporedili u šest koncertnih večeri”, naveo je Kraljević i najavio nekoliko formacijski raznolikih, prvi put za ovu priliku predloženih, udruživanja.

„Naš Festival traje dugo što je dokaz da je on postao duhovna potreba u životu grada”, uvjerena je predsjednica savjeta Festivala Milena Lučić citirajući antičku misao da „koliko je jaka muzika toliko je jaka i država”. I za Stevana Koprivicu vd direktora JUK Herceg Fest koji je producent festivala, „Dani muzike su jak kulturološki argument naše države i regiona”.

Genralni pokrovitelj manifestacije koja će koštati 23 hiljade eura je SO Herceg Novi, pojkrovitelj Ministarstvo kulture CG, a sponzor Hunguest Hotel Sun Resort.

Svi koncerti biće održani u Dvorani Park, a cijena ulaznice je 2 eura.

Izvor:vijest.me

Najčitanije