H.Novi – 2,9 miliona eura od poreza na nepokretnosti

Porez na nepokretnosti će biti veći nego do sada

Herceg Novi stari grad
Herceg – Novi

Za devet mjeseci ove godine u budžet Opštine Herceg Novi slilo se 2.913.814 eura po osnovu poreza na nepokretnosti, što je 83,24 odsto od planiranog prihoda po ovom osnovu. To je istovremeno 385.000 eura više u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Dragan Mračević očekuje da će do kraja 2015. biti ostvaren planirani priliv od 3,5 miliona eura.

„Veliki problem predstavljaju firme koje su otišle u stečaj – Vektra Boka i Jadransko brodogradilište, i firme koje imaju probleme u poslovanju – PKB i Opšta bolnica u Meljinama. Njihova ukupna zaduženja po osnovu poreza na nepokretnosti za ovu godinu iznose oko 900.000 eura“, ističe Mračević.

Dragan Mračević
Dragan Mračević

On kaže da će do kraja godine opštinska Odluka o porezu na nepokretnosti biti usklađena sa izmjenama Zakona o porezu koje je Skupština Crne Gore donijela u martu ove godine. Prema tim izmjenama, porez na nepokretnosti će biti veći nego do sada. Donja poreska stopa povećana je sa 0,10 na 0,25.

„To se pogotovo odnosi na garaže, pomoćne prostorije, nestambene prostorije, proizvodne hale, magacine, kao i na stambene objekte (sa stope od 0,23 na 0,25) i na sekundarne stambene objekte (sa stope 0,46 na 0,50). Za sva pravna lica koja imaju stambene objekte porez će se ubuduće obračunavati kao za sekundarne stambene objekte“, objašnjava Mračević.

Budžet se do sada najslabije punio prihodima od naplate naknade za građevinske dozvole. Planom je predviđeno2,8 miliona, a do kraja septembra je naplaćeno nešto manje od trećine – 915.940 eura .

Trenutno su u toku obračuni za građevinsku dozvolu za tri nove zgrade i dio pratećih objekata marine koje u kompleksu Portonovi u Kumboru gradi kompanija Azmont Investments. „Još ne znamo konačan iznos, ali planiramo da će biti oko 700 hiljada eura prihoda od Azmonta“, kaže Mračević. Po osnovu prireza porezu na lični dohodak do prvog dana oktobra naplaćeno je 660.828 eura, od za ovu godinu planiranih 900.000 eura. Prihod od administrativnih taksi je 69.862 eura, a od lokalnih komunalnih taksi 105.165 eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda kontroliše, vrši obračun i naplatu i prihoda koji uglavnom pripadaju lokalnoj Turističkoj organizaciji – članskog doprinosa, boravišne takse i dijela turističke takse. Od članskog doprinosa do početka oktobra je naplaćeno 104. 973 eura, čime je premašen plan Budžeta (planirano je 99.000 eura). Izuzetno dobra je i naplata boravišne takse. Do sada je naplaćeno 660.843 eura. Od tog iznosa 80% pripada lokalnoj Turističkoj organizaciji – 528.674 eura, što je znatno više od planiranih 390 hiljada. Od turističke takse do prvog oktobra prihodovano je 95.943 eura. Planom je predviđeno 110. 000 eura, a kako kaže Mračević računa se da će do kraja godine to biti ostvareno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.