Gvozdenović : Tivat je novi turistički brend ne samo na mapi Crne Gore već i šire

Matijević i Gvozdenović - foto Boka News
Matijević i Gvozdenović – foto Boka News

Ministar Branimir Gvozdenović posjetio je danas Opštinu Tivat i sa rukovodstvom razgovarao o saradnji u oblastima u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Smatramo da nova gradonačelnica na dobrim temeljima zasniva svoj rad Opštini koja je u predhodnom peridu prezentirala Crnu Goru kao jednu ozbiljnu turističku destinaciju, koja nudi novi, poseban kvalitet ne samo na Mediteranu već i šire. Jasno smo definisali zajedničke aktivnosti koje treba da realizujemo u narednom periodu” – kazo je ministar Gvozdenović u svom obraćanju novinarima.

On je čestitao na uspješnom turističkom prometu u prvih pet mjeseci koji je povećana za dvadeset posto, kao i na dva nova hotela koji će biti otvorena u Tivtu.

Na sastanku se razgovaralo o valorizaciji ostrva Sveti Marko, Ostrva Cvijeća, kao i projektu Lepetana koji može da dodatno upotpuni sadržaje za sportski turizam.

“Projekat puta za Lušticu koji je Vlada finasirala sa preko tri miliona eura je u završnoj fazi, građevinska dozvala uskoro će biti izdata, a tender za prvih 2,5 kilometara puta biti završen narednih dana. Predmet našeg razgovora bio je i kolektor za otpadne vode, koji je skoro završen, problema sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže. Uskoro će biti raspisan tender i za bazen. Tivat je novi turistički brend ne samo na mapi Crne Gore već i šire” – kazao je Gvozdenović.

Na pitanje novinara dali osjeća odgovornost za devastaciju obale ministar Gvozdenović je kazo da on i njegovi saradnici ne utiču na struku već je podstiču kako bi imali visoki kvaltet realizacije tih projekata

Gradonačelnica Tivta, dr Snežana Matijević istakla je inicijativu koja je pokrenula da Centar za djecu sa posebnim potrebama koji je bio planiran na jednoj drugoj lokaciji bude u blizini Doma zdravlja Tivat.

Dobili smo i značajnu donaciju od  170.000€ njemačke kompanije “Help” za preseljenje naselja 7.jul koje se nalazi u blizini auobuske stanice, na novu lokaciju u Gradiošnici, Mihova glavica.

“Inicijativa za produženje turističke sezone koju je potakao ministar je dobra i u tom smislu smo planirali brojne aktivnosti u pred i post sezoni. Paniramo organizovati doček Nove Godine na otvorenom. Tivat  je iz dana u dan sve poželjnija destinacija, to pokazuje i povećanje od 20 procenata noćenja u našem Gradu u odnosu na prošlu godinu” kazala je gradonačelnica Matijević.

“Danas smo razgovarali i o ubrzanju gradnje šetališta “Lungo mare nekih 350 metara” na Belanima. Realizacijom projekta nadam se da će biti riješeni problemi korištenja morske obale. To smatram jako važnim projektom i Ministarstvo će potaći Morsko dobro i Opštinu da se ubrzaju te aktivnosti.”- kazo je Gvozdenović, odgovarajući na pitanje novinara o devastaciji obale u Krašićima.

Na pitanje za Sveti Marko, Gvozdenović je kazao da država mora obezbjediti izradu infrastrukture jer bez toga neće moći obezbjediti dinamiku realizacije tih projekata.

“Poreska opterećenja za neizgrađenja građevinska zemljišta su ozbiljna, te u tom pravcu vodimo jasnu i kozistentnu politiku. Poreskom politikom usmjeravate određene aktivnosti i ako ti efekti ne rezultiraju onda se koriste instrumenti za prostorno plansku dokumentaciju ” – istakao  je Gvozdenović.

Matijević i Gvozdenović - foto Boka News
Matijević i Gvozdenović – foto Boka News

Na pitanje novinara dali osjeća odgovornost za devastaciju obale ministar Gvozdenović je kazo da on i njegovi saradnici ne utiču na struku već je podstiču kako bi imali visoki kvaltet realizacije tih projekata.

“Različito gledamo na procese, mi samtramo da su oni dobri, dobijamo velika priznanja od eminentinih međunarodnih institucija.

Vezano za privremeni objekat Verige, dobijene su sve dozvole i elaborat o Zaštiti kulturne baštine iza kojeg stoje stručna lica. Očekujem da se ti radovi brzo završe i da taj prostor dobije izgled onakav kakav su stručna lica predvidjela da bude.

B.Gvozdenović

Na projektu Mamula neće biti nikakvih promjena vizuelnog izgleda objekta, jer to je način koji treba da obezbjedi punu valorizaciju tog objekta. Smatram da je to trend očuvanja… Mnogo je u rukama struke…” – kazao je između ostalog Gvozdenović.

Za projekat Qatar Diar ministar je kazao da ima obećanje od rukovodećih ljudi da će doći do inteziviranja radova u narednom periodu, a da će država ubrzati poslovnu komunikaciju kroz poboljšanje poslovnog ambijenta.

1 komentar

  1. Ministar održivog razvoja i turizma, a održivi razvoj prisutan samo u nazivu ministarstva. Naravno da ne osjeća odgovornost za devastaciju obale jer da je osjeća ne bi bio na toj poziciji. Odgovornost je nepoznata i vrlo rijetka pojava u tim kružoocima kojim pripada gospodin.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.