16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Gvozdenović izdao UTU za manastir na Ostrvu cvijeća

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju manastirskog kompleksa na „Ostrvu cvijeća“ – Prevlaci kod Tivta. MCP je vlasnik oko 13 hiljada kvadrata zemljišta na ostrvu čiji je ostatak po planskoj dokumentaciji i programskim opredjeljenjima Vlade, predviđen za visoki turizam, odnosno izgradnju hotela i vila visoke kategorije.

Izdavanje UTU je prvi korak u pravcu dobijanja građevinske dozvole za veliki manastirski kompleks kojeg MCP želi da napravi na svom zemljištu što obuhavta oko četvrtine ukupne površine Prevlake, na zapadnom dijelu ovog ostrva. Ovdje se nalaze se ostaci srednjevjekovnog manastira Svetog Arhangela Mihaila, nastalog na temeljima još starijeg benediktinskog samostana. Na ovom mjestu 1219.godine Sveti Sava je uspostavio sjedište Zetske episkopije.

Pored ostataka samog manastirskog kompleksa kod kojih je MCP prije nekoliko godina napravila i novi objekat konaka za monahe, te crkve Svete Trojice iz 19.vijeka, zemljište u vlasništvu Crkve na Prevlaci obuhvata i dvije urbanističke parcele na kojima se nalazi ukupno 13 bungalova nekadašnjeg vojnog odmarališta „Ostrvo cvijeća“.
Po UTU koje je u skladu sa Državnom studijom lokacije „Sektor 15 – Kalardovo, Ostrvco cvijeća, Brdišta“, MCP izdao resor ministra Branimira Gvozdenovića, planirana je sanacija tih bungalova „za manastirske potrebe“ ili eventualna gradnja novih ako se sanacija pokaže neisplativom, dok je na centralnoj parceli planirana „rekonstrukcija postojećeg objekta – manastirskog kompleksa uz dogradnju do planom definisanih kapaciteta“.

Po UTU, MCP će moći da izgradi ili sanira ukupno 1.108 kvadrata bruto-građevinske površine bungalova, odnosno da napravi 2.676 kvadrata ukupne bruto građevisnke površine postojećih i novih vjerskih objekata. Spratnost bungalova ograničena je na prizemlje, dok se predviđena spratnost za vjerske objekte kreće od prizemlja do prizemlja i dva sprata. Prema zakonu, MCP je obavezana da kod Agencija za zaštitu životne sredine, prije nastavka procedure dobijanja građevinske dozvole,sprovede postupak procijene uticaja izgradnje manastirskog kompleksa na životnu sredinu.

MCP je prije mjesec ipo dana u Tivtu priredila međunarodni naučni skup pod nazivom „Obnovimo Prevlaku“ na kome se razgovaralo o mogućnostima obnove nekadašnjeg srednjevjekovnog manastirskog kompleksa Svetog Arhangela Mihaila. Pritom su pokazivane skice kako je taj kompleks, na osnovu arheoloških istarživanja i starih zapisa, nekada mogao izgledati prije nego što su ga Mlečani razorili u 15.stoljeću. Tom prilikom istaknuto je da je zvonik starog manastira, po predanju, „bio toliko visok da se sa njegovog vrha moglo preko Krtola, vidjeti otvoreno more u Traštama“.

Amfilohije: Manastir da bude živi organizam, a ne mrtvačnica

„Među svim drevnim svetinjama ovih primorskih prostora a i šire, posebno mjesto zauzima manastir Svetih Arhangela na Prevlaci. Svojom istorijskom vertikalom on spaja sveukupno hrišćansko predanje Istoka i Zapada još od vremena rimskog cara Konstantina. Mjesto gdje se nalazio manastir vezano je i za kulturu antičkog Rima, dakle za dohrišćansko vrijeme, pa time ono dobija još i više na značaju. Sveti Sava je rekao da smo mi Istok na Zapadu i Zapad na Istoku i upravo je ova svetinja vjekovno svjedočanstvo te njegove istine. Stručnjaci treba da kažu kako se taj manastir najbolje može obnoviti, ali ne kao konzervirani spomenik kulture, već kao živo kulturno dobro, duhovni centar koji nije mrtvačnica, već živi organizam koji se obnavlja. Treba vidjeti kako, što Jevanđelje kaže, novo vino sipati u stare mjehove.“- kazao je na skupu o obnovi Prevlake mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Iz manastirskog kompleksa na Prevlaci
Iz manastirskog kompleksa na Prevlaci

Nema zainteresovanih ulagača

Vlada Crne Gore do sada nije uspjela da nađe zainteresovanog investitora da na tri četvrtine Prevlake koje pripadaju državi, izgradi planirane hotelsko-turitičke sadržaje visoke klase. Stoga ovdje i dalje egzistira ruinirano nekadašnje vojno odmaralište u malim i propalim bungalovima u kojima živi 80-tak porodica, mahom pripadnika nekadašnje JNA koji su početkom devedestih ovdje doselili iz Hrvatske. Iako je „državni dio“ Prevlake i dalje opterećen brojnim neriješenim imovinsko-pravnim sporovima, prodaja „vojno-turističkog kompleksa Ostrvo cvijeća i zemljišta Prevlaka“ nalazi se u i ovogodišnjem Planu privatizacije koji je prihvatila Vlada.

Najčitanije