15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

»Guest Survey (2014) – Stavovi i potrošnja turista u Crnoj Gori«

Sa prezentacije
Sa prezentacije

Prezentacija rezultata istraživanja tržišta »Guest Survey (2014) – Stavovi i potrošnja turista u Crnoj Gori« održana je danas, na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Institutom za turizam Hrvatske i istraživačkim biroom »Damar« iz Podgorice, nastavila je projekat anketiranja turista u Crnoj Gori, u cilju razvoja kvalitetnog turističkog proizvoda, njegovog inoviranja i kvalitetnog pozicioniranja na tržištu Evrope. Istraživanje je obuhvatilo turiste koji posjećuju primorski region, a nastavak je istraživanja iz 2012. godine kada je bila obuhvaćena centralna i sjeverna Crna Gora.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore  Željka Radak – Kukavičić u uvodnom izlaganju, istakla je da je osnovni cilj projekta bio da se dobiju pouzdane informacije i objektivna i reprezentativna slika u pogledu zadovoljstva turista njihovim boravkom u Crnoj Gori.

Menadžeri u NTO CG Vesna Lazović i Emil Kukalj održali su prezentaciju kojom su upoznali prisutne sa korišćenom metodologijom istraživanja i najznačajnijim rezultatima.

Korišćena je metoda ličnog intervjua, a osnovni instrument prikupljanja podataka bio je strukturirani upitnik, koji je preveden na šest jezika.

Istraživanje je pokazalo da je Crna Gora atraktivna turistička destinacija čiji gosti su relativno mladi (30-49 godina starosti 47,6%) i dolaze sa različitih emitivnih tržišta. Najbrojniji gosti su iz Rusije i Srbije, a naša zemlja je zadržala imidž ljetnje turističke destinacije, pa gosti najradije dolaze zbog uživanja na plaži i suncu, odnosno pasivnog odmora i opuštanja (72,4%) i zabave (41%).

Najzastupnjenije aktivnosti su plivanje i kupanje (94,1 %) i uživanje u dobroj hrani (73%).

Veoma visok stepen zadovoljstva turista (83,2%) zabilježen je kada su u pitanju ljepota prirode i kraja i gostoljubivost lokalnog stanovništva (73,1%).

Informisanje putem interneta je ubjedljivo najzastupljenije (44,3%), što je porast u odnosu na 2010. godinu od 29%. Rezultati istraživanja su pokazali da su gosti vjerni Crnoj Gori kao destinaciji jer se  iznova vraćaju.

Gosti iz okruženja uglavnom koriste drumski saobraćaj za dolazak u Crnu Goru, dok se ostali uglavnom oslanjaju na avionski saobraćaj. Najveći broj turista boravi od 4-7 noćenja (34,7%) i od 8-10 noćenja (30,6%).

Takođe, prema dobijenim rezultatima Crna Gora ima sličnu ponudu kao i njeni konkurenti. U odnosu na konkurente dodatne napore treba uložiti u poboljšanje saobraćajne dostupnosti i čistoće.

Ukupni troškovi putovanja po osobi su iznosili 539,73 eura, dok je taj iznos po osobi po danu bio 61,92 eura. Najveću ukupnu potrošnju po putovanju ostvarili su ruski turisti (855,51 euro), zatim turisti iz Ukrajine i Bjelorusije, Skandinavije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i dr.

Najčitanije